VIDEO: HND i SNH organizirali forum “A novinarstvo?”

Uoči početka službene kampanje za parlamentarne izbore Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske svim strankama i koalicijama koje se kandidiraju na izborima javno su postavili 10 pitanja – od onog osnovnog, koji je smjer njihovih medijskih politika ako dođu na vlast do konkretnih pitanja koja postavljaju javnosti već niz godina, a na koja niti jedna vladajuća struktura nije dala odgovor.

Na pitanja: imate li medijsku politiku i na čemu se temelji, kako namjeravate osigurati dugoročnu potporu važnu za opstanak kvalitetnog i profesionalnog novinarstva, na koji način namjeravate osigurati i potaknuti kolektivno pregovaranje kao put do bolje zaštite radnih prava u medijima, jeste li spremni na kompromis s radnicima, hoćete li udovoljiti zahtjevu za dostojnu naknadu za pošten rad, pripremate li zakonodavni okvir za promjene u medijskom sektoru, kako komentirate Zakon o elektroničkim medijima i Zakon o autorskim pravima, hoćete li osigurati izmjenu Zakona o HRT-u i osigurati neovisnost javnog medijskoga servisa, na koji ćete način prekinuti zloupotrebu sudskih tužbi kao sredstvo pritiska na novinare, jeste li za brisanje uvrede i klevete iz Kaznenog zakona, kako ćete zaštititi novinare koji javno upozore na pritiske kojima su izloženi, kako ćete osigurati depolitizaciju institucija koje su dužne djelovati neovisno, kako ćete osigurati provedbu zakona o medijima i provedbu statuta medija, kako ćete osigurati neovisnost lokalnih medija i zaštitu od lokalnih ‘šerifa’, većina političkih opcija poslala je odgovor.

Nakon toga HND i SNH organizirali su forum “A novinarstvo” na kojem su sudjelovali predstavnici stranaka i koalicija koje izlaze na parlamentarne izbore u srpnju, a koje su odgovorile na 10 postavljenih pitanja o medijskim politikama – aktualna ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ), Sandra Benčić (Možemo!), Mirando Mrsić (Demokrati i Laburisti), Karolina Vidović Krišto (Domovinski pokret), Milorad Batinić (HNS), Marija Selak Raspudić (Most),  Boris Milošević (SDSS) i Mirela Holy (Restart).

“Treba osnovati fond iz kojeg bi se financiralo neovisno novinarstvo. Ako želimo slobodno novinarstvo onda moramo omogućiti transparentno financiranje svih neovisnih medija.To posebno vrijedi za lokalne medije čiji opstanak sada ovisi o lokalnim šerifima. Također slobodnog novinarstva nema bez granskog kolektivnog ugovora. To je jedini način kako zaštititi novinare, njihova radna prava a time i slobodu pisanja i izvještavanja”,  rekao je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić.

“U medijsku politiku i medijsku strategiju treba krenuti inkluzivno, mediji i politika su presjek društva u kojem živimo i podjednaka je odgovornost i na nama koji se bavimo politikom, ali i na vama medijima. Zajedno moramo mijenjati stvari. U procesu stvaranja medijske strategije trebaju sudjelovati, i mediji, i politika, i nevladine organizacije, ali također u to trebamo uključiti i gospodarstvo”, kazala je u ime Restart koalicije Mirela Holy.  

Medijske politike ostalih političkih opcija možete pogledati na videu ili našoj Facebook stranici.

HND: Položaj novinarstva u Hrvatskoj uoči parlamentarnih izbora

Posted by Nacional News Magazin on Tuesday, June 30, 2020

Komentiraj