VIDEO: HNB SE OGRAĐUJE Banke postrožile uvjete za stambene kredite

Nacional

S početkom nove godine banke su znatno postrožile procjenu kreditne sposobnosti za stambene kredite. Hrvatska narodna banka donijela je tu odluku referirajući se na Ovršni zakon. Prema njemu, maksimalno se može ovršiti jedna četvrtina primanja, umjesto jedne trećine kao do sada, pa se tako smanjuje i kreditna sposobnost, javlja HRT.

Slobodni iznos mjesečnih primanja koji se može opteretiti anuitetom, dakle samim kreditom, sada je znatno manji nego prije. Pri izračunu kreditne sposobnosti banke moraju uzeti u obzir minimalan iznos potreban za život, a on se veže za dio plaće koji se ne smije ovršiti.

Financijski savjetnik Vjeko Peretić procjenjuje kako “od 30 do 40 posto potencijalnih klijenata neće moći samostalno realizirati prosječan stambeni kredit”. “Na primjeru 6 tisuća kuna plaće klijent je mogao dići do 100 000 eura do Nove godine, a nakon toga maksimalno 60 tisuća eura”, objašnjava.

Za one s plaćom nižom od prosječnih 6 tisuća kuna te uz pretpostavku da je maksimalan rok otplate 30 godina, kredit bitno poskupljuje ili pak zahtijeva sudužnika, a to ja danas gotovo nemoguća misija.

Stoga se mnogobrojni nezadovoljni građani obraćaju HNB-u, no iz HNB-a poručuju da je odluka o kreditnoj sposobnosti isključivo na poslovnoj banci koja, pak, mora voditi računa o tome da se klijent ne prezaduži. Broj novih kredita vjerojatno će se tako smanjiti, iako su kamatne stope najniže dosad.

Komentiraj