Militanti Islamske države navodno su u zrak digli plinsko postrojenje Hayan, 100 kilometara istočno od Homsa. Snimku eksplozije objavili su na društvenim mrežama, a na svom propagandnom portalu Amaq objavili su i priopćenje.

U priopćenju navode kako su Hayan digli u zrak kako bi naštetili režimu sirijskog predsjednik Bashara al-Assada, koji eksploatira plinska postrojenja i financira vojno djelovanje. Sirijski režim sada će, navode, imati velikih problema s opskrbom plina i struje.

https://www.youtube.com/watch?v=PluyKg6xeUY

INA je od 1998. godine vršila istraživanja u bloku Hayan. Ona su završena 2007. godine, a dovela su do šest otkrića plina i nafte – Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur.

INA je prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012. nakon povlačenja iz Sirije koje je došlo zbog, kako su u INA-i tada rekli, okolnosti “više sile”, sukoba u Siriji i složene političke situacije. INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su svega 57 dana u 2012. godini.

Prošlog mjeseca INA je komentirala moguć nastavak prekinutih akivnosti u Siriji. Rada su rekli da je osnovni preuvjet za to potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. “ek kada ti uvjeti budu ispunjeni, INA-ini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije”, rekli su u prosincu.

Komentiraj