hina

VIDEO: GUŽVA Počela utrka za državne subvencije za stambene kredite

Predajom dokumenata u deset odabranih banaka danas je počelo nadmetanje za državne subvencije za stambene kredite. Kuriri deset hrvatskih banaka stigli su u Državnu agenciju za promet nekretninama (APN) i donijeli obrađene zahtjeve za stambene kredite. Prema prvim neslužbenim rezultatima Erste banka urudžbirala 242, a Zagrebačka 343 zahtjeva, javlja HRT (VIDEO)

Mjerodavno Ministarstvo graditeljstva promijenilo je neke odredbe pravilnika u zadnji tren. , a brzina u predaji zahtjeva kao prednost već je izazvala kritike te bi mogla cijeli postupak učiniti kaotičnim.

Subvencioniranjem stambenih kredita država pomaže građanima u otplati stambenih kredita prve četiri godine te će putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate, a za tu je namjenu u ovogodišnjem državnom proračunu osigurano 17,5 milijuna kuna. Od ukupnih sredstava 75 posto je namijenjeno za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće. Pojedinim bankama isplata se ograničava na ukupno najviše do 20 posto predviđenih sredstava.

Komentiraj