hina

VIDEO: GRABAR KITAROVIĆ “Moramo se prestati iscrpljivati raspravama o prošlosti i okrenuti budućnosti”

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović približava kraju svoj boravak u Lici odnosno ličko senjskoj županiji. Tijekom posjeta gospićkoj vojarni “Eugen Kvaternik” se očitovala o aktualnim zbivanjima vezanih uz jasenovačku ploču HOS-a i slogana “za dom spremni”. Njenu tvrdnju da se radi o starom hrvatskom pozdravu su odlučno demantirali Zlatko Hasanbegović i Tvrtko Jakovina, povjesničari s desnog i lijevog pola historiografske struke, tumačeći kako nema govora da je taj kontroverzni slogan postojao prije zločinačkog ustaškog pokreta.

“Treba prekinuti prijepore, doista smo se previše uvukli u tu ideologiju, ideologija je i jedan od razloga zašto je stala obrazovna reforma, moramo se prestati iscrpljivati raspravama o prošlosti i okrenuti budućnosti”, zaziva novi kurs Grabar Kitarović.

Odgovor s Pantovčaka će ići i prema “majkama Srebrenice” koje su šefici hrvatske države zamjerile izjavu da u BiH jača islamski radikalizam. Poslat će im, kaže Kitarovićka, ubrzo odgovor.

“Da bi prestale ideološke podjele političari, prije svega, trebaju utemeljiti svoj program na realnosti, životu, onakvom kakav je i prestati se gubiti u prošlosti, jer najlakše je imati mišljenje o prošlosti, puno je teže imati program koji će ponuditi realan gospodarski i društveni razvoj, iskorištavanje EU fondova, te, kad je riječ o BiH i o njenom uključivanju u članstvo EU i NATO-a, otvaranje radnih mjesta, gospodarstvo, te u tome tražiti zajedničke točke, a ne se dijeliti”, kaže predsjednica RH a prenosi HRT (VIDEO).

 

Komentiraj