hina

VIDEO: GRABAR KITAROVIĆ: “Gospodarstvo mora počivati na izvozu”

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović drugog dana rada svog ureda privremeno smještenog u Krapini posjetila je rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću. Potom je u Klanjcu obišla pogone Predionice, a u Humu na Sutli sastala se s gospodarstvenicima, javlja HRT (VIDEO).

Pred spomenikom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kod njegove rodne kuće predsjednica Grabar-Kitarović položila je cvijeće i zapalila svijeću. U Klanjcu je predsjednica Republike obišla pogone Predionice Klanjec u pratnji  direktora Gorana Ivekovića i krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara.

Predsjednica je nakon toga položila vijenac pred Spomenikom hrvatskoj himni u Zelenjaku, podignutom 1935. u povodu 100 godina otkako je Antun Mihanović u tom kraju spjevao “Lijepu našu domovinu”.

Predsjednica je zatim otišla u Oroslavje, gdje je u tvornici konca Aquafilcro rano jutros u jednom od skladišta buknuo požar s kojim su se vatrogasci borili cijelo jutro.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvatsko gospodarstvo mora počivati na izvozu

U Humu na Sutli gospodarstvenici Krapinsko-zagorske županije predsjednici su prezentirali svoja iskustva, poslovne uspjehe i izazove, ali i probleme koje treba riješiti s ciljem daljnjeg razvoja gospodarstva Krapinsko-zagorske županije, ali i na razini cijele Hrvatske. U obraćanju gospodarstvenicima predsjednica je kazala da hrvatsko gospodarstvo mora počivati na izvozu, proizvodima dodane vrijednosti i izvornim hrvatskim proizvodima po čemu Hrvatska može i mora biti poznata. Kazala je među ostalim i da je turizam dobrodošao, ali da se solidno gospodarstvo mora bazirati na proizvodnji i visokim tehnologijama. Spomenula je i trend pada nezaposlenosti i rasta zaposlenosti, po čemu Krapinsko-zagorska županija ostvaruje jedne od najboljih rezultata u zemlji.

Predsjednica je posebno naglasila važnost stvaranja novih radnih mjesta koja definiraju snagu gospodarstva. Dotaknula se i problema nedostatka kvalitetne radne snage koji, po njenim riječima, nije samo rezultat pada nezaposlenosti nego i odlaska mladih ljudi u inozemstvo.

Komentiraj