VIDEO: Neki od prizora iz filma ‘Zelena knjiga: Vodič za život’

facebook.com

Film ‘Zelena knjiga: Vodič za život’ jedan je od najhvaljenijih filmova godine, pobjednik filmskog festivala u Torontu i dobitnik mnogobrojnih priznanja. Pet nominacija za nagradu Oscar, rezltiralo je dobivanjem zlatnih kipića u kategorijama najbolji film, najbolji sporedni glumac i najbolji scenarij.

U netipičnom izletu u malo drugačiji žanr, redatelj Peter Farrelly (Glup i gluplji, Svi su ludi za Mary) donosi nam priču inspiriranu istinitim prijateljstvom koje je nadvladalo rasne i klasne razlike šezdesetih godina u SAD-u.

Kada 1962. godine Tony Lip (Viggo Mortensen), izbacivač talijansko-američkog podrijetla koji nije završio niti osnovnu školu, dobije posao vozača dr. Dona Shirleyja (Mahershala Ali), svjetski poznatog pijanista (ujedno i Afroamerikanca), njih dvojica moraju se koristiti ‘Zelenom knjigom za crnce koji se nalaze na putu kroz američki jug’ kako bi im ona ukazala na nekolicinu mjesta koja se smatraju sigurnima za Afroamerikance. Suočeni s rasizmom i opasnosti, kao i s neočekivanom humanošću i humorom, njih dvojica prisiljeni su zanemariti vlastite nesuglasice kako bi preživjeli i doživjeli putovanje svojih života.

Film se prikazuje u kino dvoranama.

Scenarij: Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly

Redatelj: Peter Farrelly

Glazba: Kris Bowers

Glumci: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Sebastian Maniscalco

Nagrade i festivali

Toronto International Film Festival 2018. – nagrada publike

Zlatni Globus 2019. – najbolji film, sporedni glumac i scenarij

BAFTA 2019. – najbolji sporedni glumac

Oscari 2019. – pet nominacija (najbolji film, najbolji scenarij, najbolji sporedni glumac)

Komentiraj