VIDEO: Film ‘Rađanje nacije’ odnio glavnu nagradu na festivalu Sundance

facebook.com

Američki film “Rađanje nacije”, drama koja govori o pobuni robova u 19. st. u Virginiji, odnijela je u subotu glavnu nagradu na uglednom festivalu Sundance koji je osnovao Robert Redford.

Film, za koji je Fox Searchlight otkupio prava za rekordan iznos od 17,5 milijuna dolara, osvojio je veliku nagradu ocjenjivačkog suda i nagradu publike na festivalu koji se održao u Park Cityju, malenom zimovalištu u planinama Utaha. Naslovljen je po klasičnom (ali i zloglasno rasističkom) filmu D. W. Griffitha iz 1915.

“Hvala ti, Sundance, što si nam dao platformu na kojoj možemo rasti, usprkos onome što čini ostatak Hollywooda”, rekao je afroamerički redatelj Nate Parker primajući nagradu ocjenjivačkog suda za svoj film.

Dodjela nagrada događa se u jeku polemike o nedovoljnoj zastupljenosti crnih glumaca i glumica među 20 finalista za svečanu dodjelu Oscara.

Veliku nagradu ocjenjivačkog suda za američki dokumentarni film dobio je “Weiner”, priča u neuspješnom povratku kongresnika Anthonyja Weinera u politiku 2013. koji je morao dati ostavku u Kongresu nakon skandala zbog slanja sms poruka seksualnog sadržaja.

“Jim: Priča o Jamesu Foleyju”, dokumentarac o američkom novinaru kojeg je 2014. skupina Islamska država pogubila u Siriji odsijecanjem glave, dobio je nagradu publike u toj kategoriji.

U kategoriji stranog filma, velika nagrada ocjenjivačkog suda otišla je u ruke “Pješčane oluje”, izraelskog filma o teškoćama s kojima se susreću žene u beduinskom selu, a nagradu publike dobio je kolumbijski film “Između mora i kopna”, priča o čovjeku kojega je bolest prikovala za postelju i njeguje ga majka.

U skupini stranih dokumentarnih filmova nagrade žirija i publike dobio je “Sonita”, film o osamnaestogodišnjoj izbjeglici iz Afganistana koja ilegalno živi u Teheranu i mašta da postane nova Rihanna.

Na filmskom festvalu Sundance koji je trajao od 21. do 30. siječnja, sudjelovalo je oko 120 igranih i dokumentarnih filmova neovisnih producenata iz glavnih studija koji progovaraju o aktualnim temama, poput pobačaja, oružanog nasilja u SAD-u i homoseksualnosti.

Ovakvi filmovi sve teže pronalaze financijsku potporu u Sjedinjenim Državama u konkurenciji s velikim znanstvenofantastičnim, akcijskim i sličnim produkcijama s golemim proračunima.

Komentiraj