VIDEO: Elon Musk nedavno predstavio električni kamion

Tesla

Prije nekoliko dana Elon Musk je predstavio kamion futurističkog dizajna i karakteristika, naglasivši da su radili kamion koji će nalikovati metku.

Pritom je mislio na brzinu, jer kamion postiže ubrzanje do 100 kilometara na sat u svega pet sekundi. Taj podatak opasno ga približava najbržem dizelskom kamionu na svijetu, trkaćem Volvu Iron Knightu, kojem treba svega 4.6 sekundi. Tesla s utovarom od 36 tona ubrzava do 100 km/h u respektabilnih 20 sekundi.

Koliko god to impresivno zvučalo, ubrzanje kod kamiona nije presudno. Za domet od 650 kilometara Tesli je potrebno 30 minuta punjenja. Za takvu brzinu punjenja razvijeni su potpuno novi Megachargeri, znatnije brži od trenutnih Superchargera. Megachargeri će biti postavljeni diljem svijeta, kako bi Teslin kamion mogao svuda voziti. Zanimljivost je da će Megachargeri biti napajani solarnim panelima pa se punjenje Teslinih kamiona neće oslanjati na postojeću strujnu infrastrukturu. Domet ne bi trebao biti problem, budući da vozači kamiona moraju ionako uzimati odmor od vožnje.

Tesla kamioni obilovat će vrhunskim tehnološkim rješenjima, tako da nas ne čudi ugradnja autopilota koji će pratiti prometnicu i prestrojavanje vozila. Kamion će u slučaju opasnosti biti sposoban samostalno kočiti i kontaktirati sigurnosnu službu. Većina dijelova kabine preuzeta je s Modela 3, tako da se tu nalaze dva ogromna touchscreena s lijeve i desne strane upravljača. Kabina je dovoljno visoka da se u njoj može ustati, a ispod nje su baterije. Lansiranje se predviđa početkom 2019. godine.

Posebnost kamiona je u tome što ima jednu brzinu, kao sva električna vozila. Uklanjanjem klasičnog mjenjača uklanja se i jedan od češćih potencijalnih kvarova. Elon Musk je toliko uvjeren u kvalitetu svog novog proizvoda da je dao obećanje da se kamion neće pokvariti milijun milja (1.6 milijuna kilometara).

Komentiraj