Halla ide u rat (BetaCinema)

VIDEO: Ekološka komedija ‘Halla ide u rat’ stiže u kino Europa

Iz dalekog Islanda stiže otkačena akcijska komedija o neustrašivoj eko-teroristici koja objavljuje rat lokalnom industrijskom gigantu.

Novi festivalski hit redatelja Benedikta Erlingssona već od četvrtka, 7. ožujka stiže na redovni repertoar kina Europa, a u sklopu manifestacije Ženijalni dani bit će prikazan i u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Glavna junakinja, Halla, aktivistkinja je koja se hrabro hvata u koštac s planetarnim problemima dok istovremeno živi konvencionalnim životom učiteljice zbornog pjevanja i najviše od svega želi postati majka. Kad njezin ekoteroristički angažman počne ugrožavati posvojenje djeteta i kad postane glavni neprijatelj svoje male države, Halla mora birati između borbe protiv aluminijske korporacije i prilike za majčinstvom.

Islanđanin Benedikt Erlingsson domaćoj je publici dobro poznat kao autor otkačene romanse ‘O konjima i ljudima’ koja je na 12. Zagreb Film Festivalu osvojila posebno priznanje žirija.

Premijerno prikazan na Tjednu kritike u Cannesu, ‘Halla ide u rat’ još je jedan otkačeni uradak kojem je teško definirati žanr. I sam redatelj ima aktivističkog iskustva, s 18 godina vezao se lancima za kitolovac protestirajući protiv lova na kitove na Islandu. Ovim filmom, prema vlastitim riječima, htio je napraviti akcijski film o spašavanju svijeta od klimatskih promjena koje predstavljaju istinsku prijetnju za opstanak planeta.

Ovjenčana SACD nagradom na prestižnom Tjednu kritike u Cannesu, ova sjajna eko-feministička parodija dobitnica i Nagrade LUX Europskog parlamenta za 2018. godinu, ali i nagrade publike na prošlogodišnjem izdanju Zagreb Film Festivala.

Komentiraj