VIDEO: e-Pristojbama omogućeno građanima online plaćanje naknada i raznih pristojbi

Unutar platforme e-Građani implementiran je sustav e-Pristojbe putem kojeg je omogućeno kartično plaćanje upravnih pristojbi i naknada. U sklopu istog projekta također se implementiraju i usluge e-Nautika, Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture, što će povećati broj dostupnih e-usluga na sustavu e-Građani, kojih trenutno ima 73. Vrijednost čitavog projekta je pedeset milijuna kuna.

Cilj projekta je potaknuti građane da što više koriste online mogućnosti, a sustav e-Pristojbe korisnicima će omogućiti vrlo jednostavno elektronsko plaćanje i drugih pristojbi poput sudskih, javnobilježničkih, turističkih te ostalih koje su se do sada uplaćivale odlaskom u banku ili poštu te prilaganjem uplatnih potvrda. 

Ove bi usluge trebale dodatno uštedjeti vrijeme, pojednostaviti procedure, olakšati svakodnevne procese ne samo hrvatskim građanima nego i turistima čemu će naročito doprinijeti usluga e-Nautika koja će nautičarima omogućiti da više ne moraju odlaziti na bankomate i mijenjati valutu kako bi platili pristojbu za plovidbu već će tu uslugu platiti elektroničkim putem.

Usluga Jedinstvena informacijska točka i e-Katastar infrastrukture, prvenstveno su namijenjene sektoru građevine te će osigurati sveobuhvatni online uvid u građevinsku infrastrukturu. Ova usluga također sadrži sve informacije o planiranim radovima, a cjelokupni građevinski sektor na ovaj način ima dostupne sve katastarske informacije bez odlazaka u katastar već jednostavnom provjerom na računalu.

Digitalizacija javne uprave proces je koji traje već dulje vrijeme i koji je zamišljen tako da građanima uštedi dragocjeno vrijeme, a tijelima državne uprave omogući bolji i jednostavniji pregled provedenih procesa. Upravo se zato sustav e-Pristojbe nametnuo kao logično i pozitivno rješenje za obje strane. Naime, građani više neće morati kupovati biljege već će pristojbe moći platiti kreditnom karticom na šalterima u županijskim ili matičnim uredima. Također, ono što još više veseli jest mogućnost da se cjelokupni iznos usluge uplati samostalno putem računala te korisnici usluga sve mogu odraditi iz udobnosti vlastitog doma”, rekao je za Nacional.hr ministar uprave Ivan Malenica.

Izjavu ministra Malenice možete pogledati i na našoj Facebook stranici.

Kako bi se državna uprava rasteretila, a građanima osigurala brža i efikasnija rješenja u administrativnim procesima, županije su preuzele dio ovih poslova čime se maksimizira snaga  usluga.

“Više od četiri godine pripreme prethodile su ovom zahtjevnom projektu pri čemu je došlo do promjene više od 60 zakonskih propisa. Iznimno nam je drago što je plaćanje pristojbi online ili putem kreditnih kartica doprinijelo znatnom napretku u optimizaciji i digitalizaciji rada javne uprave, a uzimajući u obzir nove okolnosti koje nam je nametnula pandemija, ovaj je sustav logičan korak u digitalizaciji javne uprave, a čime se ubrzava i olakšava ostvarivanje prava građana Republike Hrvatske”, rekao je za Nacional.hr predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

Komentiraj