VIDEO: Nagrađivana filmska drama ‘Ja, Daniel Blake’

Drama ‘Ja, Daniel Blake’ prikazuje se u Kaptol Boutique Cinema.

Daniel Blake (59) većinu svog života proveo je radeći u Newcastleu. Nakon što je doživio nesreću, prvi put u životu treba pomoć države. Put mu se križa sa samohranom majkom Katie i njezine dvoje djece, Daisy i Dylan. Jedina šansa da izbjegne smještaj u londonskom hostelu bila je prihvaćanje stana u udaljenom gradu o kojem ne zna ništa. Daniel i Katie naći će se uhvaćeni u borbu s birokracijom koja odobrava socijalnu pomoć u Velikoj Britaniji.

Glavne uloge tumače: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy…

Film je osvojio Zlatnu palmu za najbolji film 2016. godine, a na ovogodišnjoj dodijeli nagrade BAFTA proglašen je najboljim britanskim filmom.

Redatelj Ken Loach (17. lipnja 1936.) priznati je britanski redatelj čiji se radovi smatraju osnovom socijalnog realizma. Svojim prvim filmom ‘Poor Cow’ (1967.) fokusirao se na život žene, pripadnice radničke klase, čiji je suprug u zatvoru. Uslijedio je dirljiv ‘Kes’ (1970.). Daljnju pažnju privukao je filmom ‘Tajni plan’ (1990.), političkim trilerom smještenim u sjevernoj Irskoj, koji je osvojio nagradu žirija na filmskom festivalu u Cannesu. Loachov film ‘Kruh i ruže’ (2000.) s Adrienom Brodyjem u glavnoj ulozi, govori o domaru u Los Angelesu koji se bori za bolje radne uvjete, dok je ‘Vjetar koji povija ječam’ (2006.) prikaz irskih republikanaca koji su se dvadesetih godina prošlog stoljeća borili protiv britanske vladavine. Taj je film osvojio Zlatnu palmu u Cannesu.

Komentiraj