facebook.com

VIDEO: Drama ‘Glasnije od bombi’ na rasporedu u hrvatskim kinima

Film ‘Glasnije od bombi’ (Louder Than Bombs), rad je izuzetno hvaljenog norveškog redatelja Joachima Triera.

Ovo je njegov treći autorski film, prvi na engleskom jeziku i prvi s međunarodnom ekipom glumaca. Film je 2015. godine prikazan na filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se natjecao za Zlatnu palmu.

Joachim Trier je već svojim debijem ‘Repriza’ iz 2006. godine, pričom o dvojici mladića koji žele postati uspješni pisci, postigao velik uspjeh i film je bio norveški kandidat za nagradu Oscar za najbolji strani film 2007. godine. Nekoliko američkih kritičara svrstalo je ‘Reprizu’ među deset najboljih filmova te sezone.

Isto se dogodilo i s njegovim drugim filmom ‘Oslo, 31. kolovoza’ iz 2011. godine, pričom o liječenom narkomanu koji izlazi iz klinike na jedan dan zbog razgovora za posao. Glasoviti američki filmski kritičar Roger Ebert svrstao ga je među 10 najboljih u 2012. godini. Ne čudi što je Joachima Trier nakon toga dobio priliku da snimi film na engleskom jeziku.

Film ‘Glasnije od bombi’ okupio je respektabilnu glumačku ekipu koju čine Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, David Strathairn, Amy Ryan…

Priča je to o životu obitelji nakon što pogine majka Isabelle Reed (Isabelle Huppert), svjetski poznata ratna fotografkinja.

Uoči postavljanja izložbe u njeno sjećanje, tri godine nakon njezine prerane smrti, otac i dva sina imaju problema s njenom obiteljskom i profesionalnom ostavštinom.

Njezin najstariji sin Jon (Jesse Eisenberg) vraća se u obiteljsku kuću i mora provoditi više vremena sa svojim ocem Geneom (Gabriel Byrne) i povučenim mlađim bratom Conradom (Devin Druid). Gene se očajnički pokušava povezati sa svoja dva sina, oni se bore sa osjećajima prema majci koju različito pamte…

Iako film nije osvojio nagradu u Cannesu, tijekom prošlogodišnjeg razgovora za Nacional redatelj Joachim Trier nije izgledao kao netko kome to smeta. Ležeran i opušten, bio je vrlo sretan što je uopće snimio film na engleskom jeziku, jer je snimanje zbog financijskih problema bilo skoro otkazano.

Unatoč poteškoćama s financijama i izglednom otkazivanju snimanja, treći film jednog od najhvaljenijih europskih indie redatelja, ‘kapanjem’ iz više manjih producentskih izvora ugledao je svjetlo dana i ‘borio’ se za prestižnu Zlatnu palmu.

Iako tvrdi da nema razlike snima li na materinjem norveškom ili holivudskom engleskom, beskompomisni Joachim Trier za svoju je kompleksnu i stilski rafiniranu obiteljsku priču o gubitku, okupio impresivnu glumačku ekipu predvođenu francuskom glumačkom divom Isabelle Huppert, markantnim ‘Zuckenbergom’ – Jessom Eisenbergom kojeg je nakon nominacije za Oscara za spomenutu ulogu dočekao strelovit uspon na A-ljestvici glumačkih zvijezda te iskusnim ‘odlikašem’ Gabrielom Byrneom…

https://youtu.be/upp5mOiJihg

Komentiraj