VIDEO: DRAGAN ČOVIĆ: Politička kriza u BiH namjerno izazvana

hina

Na sastanku Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine u Mostaru predsjednik stranke i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da je politička kriza u toj zemlji namjerno izazvana kako bi se zadržao status quo i spriječile izmjene Izbornog zakona koje je zatražio Ustavni sud, izvještava .HRT (VIDEO).

Najavio je kako će se u Mostaru 6. ili 7. ožujka održati trilateralni susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Aleksandra Vučića i trojice članova BiH Predsjedništva, Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića. To je doprinos rješavanju problema zemalja u regiji i njihovom napredovanju na putu prema EU, istaknuo je Čović.

Rekao je kako će inzistirati da među susjedima budu maksimalno dobri odnosi. Posebno mi je drago zbog svega što se događa posljednje vrijeme i bez obzira koliko bile teške teme i teških riječi, to je način kako ćemo te stvari riješavati i okrenuti se k budućnosti, rekao je Čović.

Dodao je kako je strateški interes BiH, ali i hrvatskog naroda jačanje stabilnosti u regiji i samoj zemlji. Čović je naveo kako razgovori čelnika triju zemalja vode nadilaženju međusobnih problema što je i u Strategiji o proširenju na zapadni Balkan potaknula Europska komisija na čelu s predsjednikom Jean-Claudeom Junckerom.

Očekivanja od ovih susreta su razmjerno velika iako svi znamo da postoji jako puno otvorenih pitanja. Čuli ste gospodina Junckera posljednjih dana koji je tražio da sve te probleme već danas rješavamo. Jedino razgovor nas može natjerati da taj europski put iskoristimo a to je veliki poticaj i prigoda za BiH, istaknuo je Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović je rekao kako su za napredak BiH potrebne i promjene izbornog zakona, te je ustvrdio kako ih neće nametnuti EU niti međunarodna zajednica. Svima je jasno da međunarodna zajednica neće nametati rješenje. Znači moramo se dogovoriti. Nije mi jasno kako ćemo 28. predati upitnik i zatražiti kandidacijski status, a  tražimo od OHR-a da istodobno za nas donosi odluke, istaknuo je Čović.

Opetovao je zahtjev Hrvata da se osigura izbor legitimnih predstavnika kroz izmjene izbornog zakona.

Komentiraj