VIDEO: #dontbeaMule: MUP upozorava na ‘financijske mule’

Ministarstvo unutarnjih poslova u utorak je upozorilo na financijske mule. Tijekom 2014. i 2015. godine u Hrvatskoj su zabilježena 142 slučaja u kojima su financijske mule sa svojih tekućih računa prenosile novac ostvaren počinjenjem kaznenih djela (uglavnom računalnih prijevara).

Financijske mule se najčešće angažiraju putem različitih internetskih oglasa, bilo na domaćim ili inozemnim web stranicama, u kojima im se nudi brza i laka zarada. Komunikacija se odvija putem elektroničke pošte te im se daju precizne upute o vremenu kada će novac biti prebačen na njihove tekuće račune, kao i podatke o osobama u inozemstvu kojima je potrebno u što kraćem vremenu dostaviti novac. Pri tome mule za sebe ostavljaju mali dio novca koji im je prebačen na njihove tekuće račune, kao svoju proviziju, navodi MUP.

Ministarstvo unutarnjih poslova s Europolom i Hrvatskom udrugom banaka provodi akciju usmjerenu na suzbijanje tog oblika pranja novca. Navode kako je od 14. od 18. studenog provedena druga koordinirana Europska akcija protiv financijskih mula (EMMA), a uhićeno je 178 osoba. U međunarodnoj operaciji sudjelovali su djelatnici policije i pravosuđa iz 16 zemalja (Bugarske, Hrvatske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Latvije, Moldove, Nizozemske, Poljske, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Ujedinjene Kraljevine, Ukrajine), američkog FBI-ja i američke tajne službe.

Diljem Europe identificirano je 580 financijskih mula, a nacionalne policijske službe ispitale su 380 osumnjičenika tijekom tjedna u kojem je održana akcija, a zabilježeni su gubici u ukupnom iznosu od 23 milijuna eura.

“Ako naiđete na oglas za posao gdje iskustvo nije važno ili bitno, ako je je u pitanju tvrtka iz inozemstva koja traži agente ili predstavnike u Hrvatskoj; ako je tvrtka poznata, a ljudi koji tvrde da rade za nju s vama komuniciraju putem javnih web servisa (Gmail, Yahoo! ili slično) i ako vam obećavaju brzu zaradu za relativno malo rada gdje uglavnom primate i prosljeđujete novac – javite na 192”, poručuju iz MUP-a.

Komentiraj