VIDEO: Diplomatska berba: Veleposlanici na Plešivici promovirali borbene avione

Nakon pet godina na Plešivici iznad Jastrebarskog ponovno je održana Diplomatska berba. Organizator berbe je Grad Jastrebarsko a Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prihvatio je biti domaćinom ove manifestacije. Pozivu u berbu odazvalo se više od pedeset diplomata, uključujući i veleposlanike SAD-a, Francuske, Izraela, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva.

Veleposlanici država koje su Hrvatskoj ponudile svoje borbene zrakoplove iskoristili su Diplomatsku berbu kako bi promovirali i naglasili prednost svojih letjelica, pa se tako američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst na Plešivicu popeo noseći zaštitnu masku i značku sa simbolom zrakoplova F-16.

Na to je švedska veleposlanica u Hrvatskoj Diana Helen Madunić komentirala da se švedski Gripeni ne moraju reklamirati značkama i maskama jer se prodaju sami od sebe. “Švedska zaista ima dobru ponudu za Hrvatsku. Ne bih rekla da je ovo danas prilika za te stvari. Kolega iz SAD-a nosi masku F-16, a ja se šalim i kažem mu da se naši avioni ne trebaju tako prodavati jer se prodaju sami od sebe.” 

Francuski veleposlanik Gaël Veyssière naglasio je kako Francuzi igraju po pravilima. “Berba je dan za izgradnju prijateljstva i suradnje, a ne za razgovor o tehničkim i osjetljivim pitanjima poput nabavke zrakoplova. Želimo igrati po pravilima. Predstavili smo ponudu Hrvatskoj i vodi se dijalog s hrvatskim vlastima” , rekao je Veyssière.

Nakon ovih izjava na meti novinara našao se, naravno, i američki veleposlanik Robert Kohorst. “Promoviram avione F-16, voljeli bismo da od nas kupite nove F-16. Mislimo da je to odličan avion od velike vrijednosti za Hrvatsku i nadamo se da će proces ići u našu korist. Zahvaljujem predsjedniku Zoranu Milanoviću na podršci našoj ponudi, on je jako pametan momak. Mislim da to zaslužujemo, jako smo dobri partneri Hrvatskoj već više od 25 godina i htjeli bi nastaviti s partnerstvom na području zračnih snaga. U Europi imate više od 1000 zrakoplova F-16, ne radi se samo o 12 u Hrvatskoj, već o priključenju klubu. Nadam se da će Hrvatska postati dio tog europskog kluba”, rekao je Kohorst. 

Izraelski veleposlanik Ilan Mor naglasio je da je visoka kvaliteta izraelske tehnologije poznata i da se prodaje sama od sebe. Poručio je neka pobijedi najbolji. “Izrael je imao jako dobru ponudu koju je Hrvatska prihvatila. Obje strane su učinile sve što su mogle da bi se ona provela, no nismo ju mogli implementirati”, rekao je Mor o prošlom krugu nabave. Dodao je kako neće biti sretnije osobe od njega ako Hrvatska izabere izraelsku ponudu, ali ako to ne bude tako, dvije države imaju mnoga druga područja za suradnju – u inovacijama, znanosti, kibernetici. Nadam se da će hrvatska Vlada donijeti najbolju odluku. Ako su Izrael i SAD dio toga, neka tako bude i neće biti sretnije osobe od mene. Ako ne, idemo dalje, Izrael i Hrvatska imaju puno polja na kojima surađuju. Nebo je granica, doslovno”, rekao je Ilan Mor.

Komentiraj