VIDEO: DESECI TISUĆA LJUDI NA ULICAMA BARELONE Veliki prosvjed protiv neovisnosti Katalonije

EPA/Toni Albir

U Barceloni je oko podneva započeo veliki prosvjed protiv neovisnost Katalonije. Na ulicama Barcelone skupilo se više desetaka tisuća ljudi, a prosvjed je organizirala Societat Civil Catalana, organizacija koja je protiv proglašenja neovisnosti Katalonije od Španjolske.

Većina prosvjednika sa sobom je donijela transparente, kojima pozivaju na uhićenje Carlesa Puigdemonta. Španjolska vlada preuzela je kontrolu nad katalonskim institucijama, čime je Puigdemont dobio otkaz, a jedan je belgijski ministar u nedjelju poručio kako Puigdemont tamo može zatražiti politički azil.

Prema najnovijoj anketi lista El Mundo, stranke koje su u petak proglasile nezavisnost Katalonije mogle bi izgubiti parlamentarnu većinu na izborima za dva mjeseca. Tri stranke koje su izglasale nezavisnost i koje sada imaju 72 od 135 zastupnika, mogle bi imati između 61 i 65 mjesta, ako je vjerovati Sigmi Dos. Za većinu u parlamentu potrebno je 68 zastupnika. Katalonska republikanska ljevica (ERC) bila bi najpopularnija stranka s 41 do 43 zastupnika dok bi Katalonska europska demokratska stranka (PdeCat) dobila između 13 i 15 zastupnika.

Španjolska regija Katalonija u petak je proglasila neovisnost, a samo nekoliko sati nakon proglašenja neovisnosti Španjolski je senat vladi te države dao dopuštenje da preuzme kontrolu nad Katalonijom. Španjolski premijer Mariano Rajoy raspustio je regionalni parlament i dao otkaz regionalnom predsjedniku Carlesu Puigdemontu, te time formalno preuzeo kontrolu nad regijom. Središnja vlada će preuzeti moć nad katalonskom administracijom do novih regionalnih izbora, koji bi se trebali održati 21. prosinca.

Komentiraj