VIDEO: Četiri revije koje prenose poruke dizajnera

BIPA FASHION.HR

Četvrtu večer Bipa FASHION.HR-a obilježile su četiri sjajne revije mladih dizajnerskih snaga.

Aktivizam je bio zajednički nazivnik kolekcija koje su na pisti predstavili modni dvojac TWINS, dizajnerica Jelena Holec, londonski brand hrvatskog podrijetla Staša Design te modni duo KLISAB. Da je moda prije svega stav, a tek onda umjetnost odijevanja, dizajneri nove generacije pokazali su svojim revijama koje prenose njihove poruke o aktualnom društvenom trenutku.

Što su predstavili na pisti iz prvog reda pratila su poznata modna imena i ljubitelji mode: Nevena Rendeli Vejzović, Antonija Blaće, Bojana Gregorić Vejzović, Nenad Korkut, Miran Kurspahić, Anita Dujić, Nina Mia Čikeš, Borna Rajić, Ana Maria Ricov, Marija Kulušić, Nikola Beban i brojni drugi.

Večer su otvorili popularni TWINS-i znakovito inspirirani idejom slobode. Damir Begović i Domagoj Štimac novu su kolekciju za jesen/zimu prikazali kao hibrid prošlosti i budućnosti, koja svojom damskom estetikom priziva duh 60-ih godina prošlog stoljeća. Kolekcija donosi ženstvene odjevne komade poput uskih pencil ili mini suknji do suknji punog kruga, oversize kapute koji dolaze u nekoliko dužina, zimske kostime, odijela i majice sa snažnim porukama o društvu danas.

Nakon TWINS-a, londonska dizajnerica hrvatskog podrijetla Staša Randall predstavila je kolekciju branda Staša Design pod nazivom Equality. Staša je željela prikazati jednakost i naglasiti ravnopravnost u modi i životu svih žena koje dolaze iz različitih miljea. Ideja dizajnerice bila je spojiti tradicionalno i suvremeno pa je upravo zato posebnu pažnju posvetila odabiru materijala, samoj izradi odjevnih komada, a ponajviše detaljima.

Modna dizajnerica, Jelena Holec za novu kolekciju inspiraciju je pronašla u životu i vladavini ruske carice Katarine Velike, koja je poznata po tome što je bila korak ispred svog vremena. Holec je posebnu pažnju posvetila spoju elemenata dvorske, ali i svjetovne odjeće ukomponirane s današnjim trendovima. Njezinu novu kolekciju zanimljivom čini slojevitost, zagasite boje i poigravanje s teksturama, a fragmenti skulptura, grafika, crteža i uporabnih predmeta poslužili su kao baza za dizajniranje uzoraka.

Zanimljivu modnu večer zatvorio je dizajnerski dvojac KLISAB koji se kao i uvijek dosad osvrće na aktualne procese današnjice. Znakovito, u ovoj kolekciji KLISAB su u potpunosti izostavili hlače. Kroz povijest odijevanja žene su preuzele hlače od muškaraca kako bi izrazile svoju emancipaciju i zadovoljile potrebe novih uloga. KLISAB ovom gestom kao da poručuju kako žena, kad je snažna na način na koji to svjedočimo danas, ne treba elemente muškog odijevanja. jer svoju snagu gradi iz ženstvenosti, a izražava ju noseći suknje i haljine.

U petak se program Bipa FASHION.HR-a nastavlja revijom doajena ženske večernje mode – Ivice Skoke. U samom finalu tjedna mode, u subotu, na rasporedu su revije Marine Design, BiteMyStyle by Zoran Aragović, Ana Marie Ricov, branda Mateyaneira te slavljenička revija Ivice Klarića.

Komentiraj