Kako će izgledati reforma cestarskog sektora, kada se napokon može očekivati početak gradnje pelješkog mosta i hoće li se postići dogovor među taksistima? O tome su u emisiji ‘U mreži Prvog’ govorili Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, i Mijat Stanić, predsjednik Cestarskog sindikata. Urednica emisije je Eliana Čandrlić, javlja HRT.

Govoreći o problemu pelješkog mosta, gdje se ponavlja stara priča da se stvari stopiraju žalbama na odluke, Butković je naglasio da u ovome trenutku, nakon zatvaranja financijske konstrukcije i nakon što je EK odobrila sredstva za 85-postotno sufinanciranje cijeloga projekta, slijedi odluka o odabiru izvođača. Hrvatske ceste, dodao je, završavaju taj proces te bi za nekoliko dana trebala biti donesena odluka o izboru izvođača.

Paralelno s time se odvija i drugi proces, a to je izbor nadzora nad gradnjom pelješkog mosta i jedna tvrtka s 0 zaposlenih i temeljnim kapitalom od 10 kuna je uložila žalbu na dokumentaciju, na natječaj o nadzoru, a to ni u kom slučaju ne zaustavlja proces donošenja odluke o izboru izvođača pelješkog mosta, tako da u ovom trenutku očekujemo odluku i onda će se nastaviti proces izbora nadzora mosta, dodao je ministar.

Butković je rekao da smo svi u Hrvatskoj senzibilni oko tog projekta jer spajamo svoj teritorij i želimo to napraviti što prije, ali postoje mnogi kojima nije u interesu da Hrvatska sagradi pelješki most. Postoje određene stvari koje se pokušavaju zaustaviti, ali Butković ocjenjuje da u ovome trenutku nitko ne može zaustaviti gradnju pelješkog mosta – postoji i odluka Vlade o financiranju mosta, koja je donesena prije odluke EK, da će ga Hrvatska sama financirati ako ne dobije potporu od EU-a.

Dodao je da će odluka o izboru izvođača biti donesena ovih dana i nakon te odluke će se, ako ne bude žalbi, zaključiti ugovor o gradnji mosta, a zatim će – poslije završetka postupka za nadzor – početi i gradnja. Na pitanje kada očekuje početak gradnje, ministar je rekao da je optimist i želi da ona počne što prije, no ne može utjecati na žalbe i kojekakve pravne smicalice. Ponovio je kako ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje izgradnja mosta, sto posto je siguran da to ide i da nitko to ne može zaustaviti.

Komentiraj