VIDEO: Brazilski film “Druga majka” otvorio 21. Sarajevski filmski festival

Projekcijom brazilskog filma “Druga majka” redateljice Anne Muylaert u petak je otvoreno 21. izdanje Sarajevskog filmskog festivala (SFF), a do 22. kolovoza koliko će trajati publika će unutar 18 različitih programa imati priliku pogledati 259 filmova iz 57 država.

Film otvaranja ovogodišnjeg SFF-a je među onima koji su tijekom godine dobili najveći broj nagrada na različitim filmskim smotrama potput festivala Sundance te onih u Berlinu i Valletti.

 

  • Organizatori su istaknuli kako je njegov odabir simboličan pokazatelj profila ovogodišnjeg SFF-a koji filmofilima nudi široki spektar uspješnih ostvarenja iz različitih dijelova svijeta, no fokus izbornika bio je na filmovima šireg susjedstva, kojih će biti stotinjak.

 

Ravnatelj festivala Mirsad Purivatra kazao je uoči otvaranja SFF-a kako je to ujedno njegova najveća vrijednost.

“U prilici smo vidjeti potpuno novi regionalni film, kao festival stvorili smo platfromu koja daje potpuno nove rezultatate. Time nastavljamo priču o uspjehu regionalne kinematografije”, kazao je Purivatra, dodajući kako je posebice značajno što je u konkurenciji za najbolji igrani film 21. SFF-a deset “fantastičnih” ostvarenja.

Natjecateljski dio SFF-a počinje u subotu a prvo ostvarenje koje će biti prikazano u konkurenciji za najbolji igrani film bit će hrvatski “Zvizdan” u režiji Dalibora Matanića, apsolutni pobjednik ovogodišneg festivala u Puli.

Hrvatski film “Lijepo mi je s tobom, znaš” u subotu će otvoriti i natjecateljski program u kategoriji dokumentarnih filmova.

Očekuje se kako će kino-dvorane i ostale posebne lokacije namijenjene projekcijama na otvorenome u idućih osam dana posjetiti čak 100 tisuća gledatelja.

Komentiraj