VIDEO: GRAD BEČ Blizanci pande iz zoološkog vrta prvi put na otvorenom

Daniel Zupanc, Potensky

Blizanci pande iz Bečkog zoološkog vrta su po prvi puta izašli iz zatvorene nastambe.

Brat i sestra sada su stari skoro sedam mjeseci, a svoje su penjačke sposobnosti potvrdili već na unutarnjoj konstrukciji za penjanje. Zbog toga im je sad napokon dozvoljen i izlazak na otvoreno.

Mališani su odmah pokazali koliko su hrabri, a ženka Fu Feng se čak popela i do najviših grana drveta smještenog u prostoru ograđenom samo za pande. Sve se odvijalo pod budnim okom majke Yang Yanag koja je s centralne pozicije nadzirala sve aktivnosti svog podmlatka usput grickajući bambus.

Potensky

Ime malog mužjaka je Fu Ban, što na kineskom znači “sretni suputnik ili sretna polovica”, odbrano je internetskim glasovanjem. Ime Fu Banove sestrice Fu Feng odbrala je uprava Tiergartena, a svoje je ime Fu Feng dobila po feniksu koji prema kineskoj mitologiji zajedno sa zmajem (Long) čini carski par.

Uzgoj panda prirodnim putem vrlo je rijedak, a bečki je zoološki vrt jedini u Europi kojem je to pošlo za rukom i to čak četiri puta. Prva panda začeta prirodnim putem u Beču došla je na svijet 2007. godine, druga 2010., treća 2013., a ove su godine stigle još dvije – Fu Ban i Fu Feng.

Velika panda ubraja se u jednu od najugroženijih životinjskih vrsta. Na jugozapadu Kine zabilježene su još samo 1 864 jedinke te su tri odrasla mladunca rođena u Gradu Beču vraćena u Kinu.

Komentiraj