VIDEO: BEROŠ ODGOVARAO NA PITANJA GRAĐANA: “Cijena testova je irelevantna, bitno je da ih ima dovoljno”

Ministar zdravstva Vili Beroš na službenoj Facebook stranici Vlade o koronavirusu – Koronavirus.hr u live chatu u petak je odgovarao na pitanja građana.

Posted by Koronavirus.hr on Friday, March 20, 2020

Beroš je potvrdio da će u Areni Zagreb biti centar za prijem građana drugog stupnja.

Zaprimljeno je puno pitanja o zaštitnim maskama, gdje će se moći kupiti, budući da u puno ljekarna nema maski za lice. Ministar Beroš kazao je kako je prvenstveno važno da zdravstveni radnici, policajci, sanitarni inspektori i slična zanimanja imaju dovoljno zdravstvene zaštite. Jedan šeik je donio veliku količinu zaštitnih maski, kazao je ministar te dodao kako se radi na nabavljanju većih količina maski.

Upitan o otkazanim terminima pregleda, rekao je: “Bitno je da svi koji trebaju hitnu pomoć to i dobiju. Kasnije ćemo razgovarati i onima koji su zakinuti. Oni sa stanjima koji zahtijevaju adekvatan tretman će dobiti zdravstvenu zaštitu”.

Ministar apelira na osobe s autoimunim bolestima, koje spadaju u rizične skupine kao i osobe starije životne dobi te kronične bolesnice, da se pridržavaju mjera. “Imamo 500 stacionarnih respiratora i 300 mobilnih je ako gledamo u postocima daleko veći broj od potencijalnog broj oboljelih, kada gledalo talijanski i kineski scenarij”, rekao je Beroš.

Objasnio je i kako funkcionira sanitetski prijevoz. “U ovom trenutku nemam podataka da je sanitetski prijevoz diskunkcionalan na bilo kakvom nivou, postoje službe koje se bave time i uvjeren sam kako će one donijeti mjere i odluke prema potrebi. U ovom trenutnu nemam podataka da je disfunkcionalan. Ukoliko iskrsne problem, to će riješiti Ministarstvo”, poručio je.

Na pitanje hoće li se postrožiti mjere putovanja trajektom, ministar odgovara: “Naša epidemiološka slika je još uvijek dobra. Mi kao stožer ne donosi ništa samostalno, već na temelju mišljenja struke. One su temeljene na mišljenju struke. S obzirom na trenutnu situaciju – ne. Razmišlja se o zabrani internih migracija”.

Na pitanje koja je cijena testova nije odgovorio. “Cijena je irelevantna, bitno je da ih ima dovoljno”, istaknuo je.

“Svi pozitivno testirani u Zagrebu pribrojeni su ukupnom broju oboljelih. Činjenica je da je oko 10 posto testiranih u laboratoriju pozitivno, ali to je zato što se šalju samo selekcionirani bolesnici. To nije preslika stanja u cijeloj populaciji”, nastavio je ministar.

O lijekovima koji u se pojavili u inozemstvu kaže: “Bilo je informacija o lijekovima koji djeluju, ali to se nije pokazalo točnim. Siguran sam da infektolozi znaju prepoznati što bi moglo biti od utjecaja, a što ne. Moramo biti objaktivni i ne nasjedati spinovima”, ističe.

Na pitanje zašto se testiranja provode samo u Zagrebu kaže: “Zato što smo testiranje omogućili samo sedam dana nakon što je test osmišljem, po čemu smo među prvima u Europi. Nakon što su se pojavili drugi testovi, omogučili smo još dva centra za testiranje u Zagrebu.

No, budući da se radi o novom genskom testu moramo biti iznimno oprezni budući da ako dođe do lažno negativnog testa to bi mogao biti problem. Svjedoci smo toga da se na tržištu pojavljuju brojni testovi.

Svjedoci smo da su Talijani vršili brojna testiranja pa im rezultati nisu dobri. Nijemci vrše otprilike jednak broj testiranja kao i mi”, poručio je.

Još je jednom apelirao na svijest građana i njihovu odgovornost. “Moramo misliti o vlastitiom, ali i tuđem zdravlju. Pridržavanje razmaka je od osnovne važnosti. Mi možemo samo apelirati na ljude da se toga pridržavaju. Ponašajte se odgovorno prema sebi i prema drugima”, rekao je Beroš.

Na pitanje koliko će trajati epidemija, Beroš odgovara kako ne može predviđati. “Ono što daje razloga za optimizam jest činjenica da epidemija u Kini jenjava. Ja se osobno nadam da će to biti do šestog ili sedmog mjeseca. Mi se pripremamo na sve scenarije”, rekao je.

Koje su procjene broja zaraženih? “Imamo usporedne točke. Znamo koliko je broj bio u Kini, Italiju… Nije kraj epidemije. To su nam kriteriji”, kaže Beroš.

Trebamo li jesti više voća i povrća zbog jačanja imuniteta? “To je uvijek dobrodošlo, ali to ne može biti jedina mjera borbe protiv virusa, najbolje je pridržavati se preporučenih mjera.”

Što je s taksim službama? “Epidemiološka služba daje upute. Bilo bi dobro voziti se u daljini od vozača. Na mjestu vozača zaštitio bih se zaštitnom maskom i zamolio bih da taj netko sjedi u najdaljem kutku njegova automobila.”

Zašto imamo toliko malo oporavljenih? “Jako smo oprezni oko oporavna budući da se radi o novom virusu. Uveli smo nove kriterije. Taj netko mora biti putpuno bez simptoma i mora imati dva negativna rezutata.”

Koliko traje oporavak od dijagnoze do ozdravljenja? “To je individualno, netko ima gripu tri dana, netko deset dana. Većina virusnih bolesti ima dinamiku. Oporavak je duži od obične gripe.”

Zašto se ne testiraju svi koji su bili van države? “Svi koji su na listi dobivaju mjeru samoizolacije. Prema sadašnjoj situaciji, većina nije zarazna. Struka to određuje. Imamo dovoljno testova, ali ne znamo koliko će epidemija trajati. Ditektor WHO-a je naveo da je manjak testiranja poluga povećanja zaraženih, ali pritom nije mislio na nas.”

Ići van ili ne? “Granica od dva metra je dobra. Ako ste vi na zraku i šećete i nema drugih ljudi, to je onda dobro. Jako je dobro biti na zraku. Nikako ne biti u nekom uskom kontaktu i nekim grupama, ali pojedinačna šetnja je po mom mišljenju vrlo korisna.”

Osoba preminula u Istri – obdukcijski nalaz? “Obdukcijski nalaz još uvijek nije gotov. Do ovog trenutka nije naveden egzaktan uzrok smrti tog čovjeka.”

Ubija li pranje šivanih maski virus? “Nije problem ubijanja virusa u maskama, nego je pitanje koliko su pore na materijalu od kojih je maska sačinjena. Pitanje je jesu li maske šivane u kućnoj radinosti primjerene. Iskreno ne znam jesu li te maske doista funkcionalne i djeluju li. Za sve naše djelatnike koji su na prvoj crti mi moramo nabaviti maske koje su adekvatne certifikacije. Ovo je dobrodošla društvena aktivnost, ali pitanje je funkcionalnosti i učinkovitosti.”

Put virusa na otvorenom? “Oni mogu živjeti jedino tako da dođu do naše stanice i ubace u njih svoj genski materijal. Van žive stanice se on ne može replicirati i ne može živjeti.”

Ako zaražena osoba kuha, a jelo jede zdrava, može li se zaraziti? “Može, ako zaražena osoba kašlje iznad hrane ili priča, ili ako posuđe nije dezinficirano.”

Koja je četvrta faza? “To je karantena pojedinih područja, organičenje kretanja u pojedinim područjima. Uvijek ćemo nalaziti balans, ako do toga i dođe.”

Smijemo li raditi u vrtu, bez kontakta s drugima? “Možete, ako nema osoba u blizini. Virusi nisu svjetski prvaci u skoku u dalj.”

Što ako se vozimo javnim prijevozom, a živimo s rizičnom skupinom? “Važno je kako se ponašate u javnom prijevozu, ali i u kućanstvu. Kad izađete iz tramvaja morate oprati ruke, i kad dođete kući držite distancu, perite ruke… Kod kuće, ako je riječ o starijima ili bolesnima, jako je važno držati se preporuka.”

Komentiraj