VIDEO: Atletičar Amel Tuka u BiH dočekan kao heroj

HINA/ Fena

Bosanskohercegovačkom atletičaru Amelu Tuki u petak je u Sarajevu i Zenici priređen svečani doček po njegovu povratku iz Kine gdje je na svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu osvojio prvu broncu za BiH ostvarivši tako uspjeh kojega gotovo nitko nije očekivao u zemlji u kojoj atletika kao sport gotovo da ne postoji.

Tuka je u Pekingu osvojio treće mjesto u utrci na 800 metara što je najbolji rezultat jednog bosanskohercegovačkog atletičara od neovisnosti te zemlje i trenutačno je 67. atletičar svijeta.

Već u sarajevskoj zračnoj luci dočekan je kao heroj uz skandiranje, baš poput kadetskih košarkaških reprezentativaca koji su prošlog tjedna u BiH donijeli zlatnu medalju s europskog prvenstva. Na konferenciji za novinare Tuka nije skrivao radost zbog postignutih uspjeha.

“Stvarno sam presretan i preponosan na ono što sam napravio za moju zemlju. Mislim da ona to i zaslužuje”, kazao je Tuka.

Poručio je kako je Peking već iza njega te kako kani ostati “čvrsto na zemlji”.

“U atletici se ne živi od stare slave i želim postići nove i još bolje rezultate”, najavio je najuspješniji bosanskohercegovački atletičar.

Suad Kaknjo, predsjednik Atletskog saveza BiH, kazao je kako je Tukin uspjeh doprinio da atletika u BiH napokon sa sportskih margina bude vraćena u središte pozornosti.

“Zbog toga mu želimo javno zahvaliti”, kazao je Kaknjo novinarima pozvavši vlasti u BiH da atletici vrate dostojanstvo tako što će osigurati sustavno financiranje razvoja tog sporta.

Tom se apelu pridružio i predsjednik Olimpijskog odbora BiH Marijan Kvesić.

“Ovo je trenutak da se promijeni odnos društva prema sportu u BiH”, kazao je Kvesić zatraživši od vlasti da napokon prepoznaju “čudesne rezultate” koje sportaši iz BiH postižu i bez ikakve ozbiljne potpore države.

Na stadionu u Zenici, gradu u kojemu Tuka živi, priređeno je središnje slavlje a tamo ga je dočekalo na tisuće sugrađana kličući njegovo ime.

Komentiraj