VIDEO: Atentator na Ronalda Reagana sljedećeg mjeseca izlazi na slobodu

John Hinckley Jr. (61), muškarac koji je pokušao ubiti američkog predsjednika Ronalda Reagana, sljedećeg će mjeseca biti pušten iz psihijatrijske bolnic nakon 35 godina. U pucnjavi koja se dogodila ispred hotela u Washingtonu u ožujku 1981. godine, ozlijeđeni su Reagan i još tri osobe, pišu američki mediji.

Hinckley je proglašen nevinim, a branio se ludilom. Poslan je u psihijatrijsku bolnicu u Washingtonu. Posljednjih je godina, pod strogim nadzorm, provodio 17 dana u mjesecu u kući svoje majke, a sada će biti pušten na slobodu. Ipak, na snazi će ostati zabrana komunikacije s medijima.

Pucnjava, koja se dogodila samo dva mjeseca otkako je Reagan izabran, šokirala je svijet. Reaganu je propucano plućno krilo, ali se oporavio. Ranjen je i James Brady, koji je do kraja života bio u invalidskim kolicima sa oštećenjima mozga. Dva policajca su zadobila lakše ozljede.

Nakon ubojstva je objavljeno da je izveo napad kako bi impresionirao holivudsku glumicu Jodie Foster, s kojom je bio opsjednut. Sudac je donio odluku da Hinckley može biti pušten 5. kolovoza, te kako više ne predstavlja opasnost za sebe ili druge.

Komentiraj