VIDEO: Amazon otvorio ‘trgovinu budućnosti’ bez redova i blagajni

U ponedjeljak je u Seattleu otvorena trgovina Amazon Go, koja je jedinstvena u svijetu. U trgovini, naime, nema čekanja u redovima ni blagajni. Kupci se pri ulasku u trgovinu registriraju svojom Amazon Go aplikacijom na mobilnim telefonima, izaberu željene namirnice i samo ištaju iz trgovine. Račun im se dostavi putem aplikacije, a za plaćanje artikala tereti se kreditna kartica kupca.

Amazonova trgovina koristi niz kamera koje identificiraju svakog kupca, ko i artikle koje kupuju. Senzori na policama dodaju artikle na račun kako ih kupci uzimaju, odnosno brišu ih u slučaju vraćanja artikla na police.

Trgovina je otvorena pet dana u tjednu, a nudi svježe namirnice, kao i gotova jela. Amazon je na svojim stranicama objavio kako im je motivacija bila poboljšati iskustvo kupaca, eliminirajući dugotrajno čekanje u redovima. Ovu ‘trgovinu budućnosti’ testirali su od kraja 2016. godine.

Nakon online dominacije u trgovini, Amazon se želi proširiti i na ‘stvarnu’ trgovinu. Prošle su godine objavili kako za oko 14 milijardi dolara kupuju Whole Foods. Veliki uspon Amazona u posljednjih nekoliko desetljeća svrstao je njihovog osnivača Jeffa Bezosa na vrh ljestvice najbogatijih ljudi svijeta. Prema Bloombergu, Bezos je ‘težak’ oko 109 milijardi dolara.

Komentiraj