EPA/ISTVAN BAJZAT

VIDEO: Ali i Frazier najveći rivali u povijesti boksa

Smrt legendarnog boksača Muhammada Alija tjera nas da se sjetimo i njegovog najvećeg rivala u teškoj kategoriji “Smokin” Joe Fraziera, koji je umro u  studenome 2011. godine.

Frazier i Ali odradili su tri legendarna meča u povijesti boksa, a prvi je bio 8. ožujka 1971. u njujorškom Madison Square Gardenu, koji je  poznat kao “borba stoljeća”.

Ali je bolje krenuo u meč, ali je Frazier dominirao većim dijelom dvoboja i na kraju je nakon 15 rundi pobijedio jednoglasnom odlukom sudaca. Frazier je tako nanio prvi poraz Muhammadu Aliju u njegovoj profesionalnoj karijeri, a nakon meča  obojica su završili u bolnici.

Uzvrat je ponovno bio u Madison Square Gardenu, 28. lipnja 1974. godine. U izjednačenoj borbi Ali je dobio taj meč na bodove nakon 12 rundi, ali Frazier je do smrti tvrdio da su ga suci pokrali.

Dvojica velikana ponovno su se susrela 1. listopada 1975. na Filipinima u jednom od najslavnijih sportskih događaja 20. stoljeća, kasnije prozvanim “Triler u Manili”.

Uoči meča Ali je u svom poznatom stilu vrijeđao Fraziera, nazvavši ga gorilom. I tijekom samog dvoboja Ali je tzv. “trash-talkom” pokušavao izbaciti iz ravnoteže Fraziera.

Meč je bio zakazan na 15 rundi, a u dvorani je temperatura bila blizu 50 stupnjeva Celzijusa i ogromna sparina. Čak su i gledatelji jedva mogli disati. No, Frazier i Ali odradili su 14. rundi, po mnogima, najboljeg meča u povijesti boksa.

Opet je Ali bio bolji u početnim rundama, ali Frazier je brzo preokrenuo situaciju svoju korist. No, veliki Frazierov problem bila je ozljeda lijevog oka, koju je zaradio prije deset godina na treningu i zamalo je ostao slijep na to oko. Tijekom borbe Frazier je zaradio otekline na oba oka i od završetka desete runde njegov trener Eddie Futch nagovarao ga je da preda borbu, jer se je bojao da bi nastavak meča bio katastrofalan za njegovo zdravlje. Frazier je to uporno odbijao, ali nakon 14. runde Eddie Futch je odlučio prekinuti meč iako je Frazier želio odraditi posljednju rundu borbe.

Ispostavilo da je trener Futch pogriješio, jer je Ali bio toliko izubijan da se nije mogao ustati sa stolice i bio je spreman predati borbu. I tako je Muhammad Ali dobio meč, ali poslije je izjavio da je u tom dvoboju bio najbliže smrti.

Na kraju ispada da je Frazier bio bolji u sva tri meča protiv Alija, ali je samo jednog dobio.

Komentiraj