Grgo Jelavic/PIXSELL

VIDEO: Akvakultura je ekološka i održiva metoda

Pojam akvakultura podrazumijeva kontrolirani uzgoj vodenih organizama, uključujući ribu, mekušce, rakove te morske alge.

Farme riba postoje od početka povijesti, danas se milijuni ljudi prehranjuju uzgojem ribe. Većina tvrtki, znanstvenih i ekoloških organizacija te malih ribara pravilno koristi postupke u akvakulturi, no zabrinjavaju opasnosti.

Kršenja zakona su najčešća u području genetskih eksperimentiranja kako bi se postigle veće količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina (losos), a može doći i do narušavanja genetskih osobina vrsta u divljini. Dodajmo kako masne kiseline u tijelo ribe dolaze kroz mikroalge, bilo da ih riba izravno konzumira ili jede manju ribu.

Hranjenje ribe drugom sitnijom vrstom, može dovesti do smanjenja broja te vrste ribe u moru. Sadržaj fekalija (losos) može sadržavati antibiotike, patogene, teške metale i tako na dnu mora u okolici može doći do ogoljenja ili povećanja rasta “opasnijih” algi.

To su negativni aspekti uzgoja vodenih organizama, koji su u manjini i koje treba kontrolirati. Istaknimo onu važniju stranu ove metode, brojne ekološke, državne i znanstvene organizacije i ustanove pomoću akvakulture “obnavljaju” broj jedinki u prirodi, posebno je razvijen uzgoj ugroženih vrsta riba i koralja, koji kad su “pušteni na slobodu” obnavljaju koraljne grebene.

Akvakultura je ekološka i održiva metoda, većina stanovnika Zemlje jede ribu i razne riblje prerađevine koje se koriste u prehrambenoj industriji, njen daljnji i kontrolirani razvoj je i ljudska budućnost.

Komentiraj