VIDEO: AFERA STANOGRAD Prešućena afera zbog koje je Nikica Valentić završio na sudu

PIXSELL

NACIONNACIONAL U SURADNJI S REDATELJEM Darijom Juričanom pokreće televizijsku produkciju – serijal kratkih filmova ‘Naši dečki’ o nepoznatim detaljima iz biografija javnih osoba koji će biti objavljivani na portalu Nacional.hr i na YouTube kanalu Nacionala

Afera Stanograd i uloga bivšeg hrvatskog premijera Nikice Valentića u sumnjivoj izgradnji naselja Miholašćica na otoku Cresu, teme su prvog filma u serijalu pod imenom “Naši dečki” koji će Nacional objavljivati na svom portalu Nacional.hr, kao i na YouTube kanalu. Serijal kratkih filmova “Naši dečki” Nacional je realizirao u suradnji s redateljem Dariom Juričanom koji je hrvatskoj javnosti najpoznatiji kao redatelj dokumentarnih filmova “Gazda” i “Gazda: početak”, u kojima je u timu s novinarom Sašom Paparellom prikazao kako je došlo do poslovnog uzleta Ivice Todorića i Miroslava Kutle. Juričan će u kratkim filmovima nastalima u suradnji s Nacionalom, otkriti nepoznate detalje iz karijera nekih od najmoćnijih osoba hrvatske politike, među kojima je i bivši premijer Nikica Valentić.

NIKICA VALENTIĆ JE DUŽNOST PREDSJEDNIKA Hrvatske vlade obavljao između 1992. i 1995., a i nakon toga je ostao jedan od utjecajnijih članova HDZ-a te je bio dio tzv. tehnomenadžerske struje stranke, s Franjom Gregurićem, Zlatkom Matešom, Borislavom Škegrom i Mladenom Vedrišem. No u hrvatskoj javnosti i medijskom prostoru gotovo je prešućena činjenica da se Nikica Valentić početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, točnije u listopadu 1983., našao na optuženičkoj klupi zbog malverzacija u stambenoj zadruzi Stanograd. Valentić je početkom osamdesetih s tek navršenih 30 godina postao direktor te stambene zadruge koja je uglavnom gradila stanove na području Zagreba, ali je s njegovim dolaskom na čelo došlo do promjene u poslovnoj politici te se krenulo u izgradnju naselja na otoku Cresu i Lošinju.

Upravo je zbog izgradnje naselja Miholašćica na Cresu i Bričina na Lošinju, Okružno javno tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv Valentića pod sumnjom da je zloupotrijebio položaj i ovlasti u privrednom poslovanju te opljačkao društvenu imovinu. Optužnica protiv Nikice Valentića temeljila se na tvrdnji da je Valentić kao direktor Stanograda odobrio gradnju vikend naselja na Cresu, a za to je navodno upotrebljen novac namijenjen gradnji stanova u Zagrebu.

Javno tužiteljstvo Valentića je optužilo i da je od zadrugarskog novca nenamjenski sagradio i vikend naselje Bričina 2 na Lošinju, kao i garaže u Velikoj Gorici. U optužnici protiv Valentića stajalo je i da je naložio da se pojedinim zadrugarima predaju na korištenje stanovi i obiteljske kuće, iako nisu uplatili sav novac, zbog čega je nedostajao novac za gradnju stanova onima koji su novac redovito uplaćivali. U izvještaju sa suđenja 1983. godine stoji i da je tadašnja Služba društvenog knjigovodstva ustvrdila da je Stanograd oštećen i za 134.618 dinara jer je Valentić naredio da se nekim zadrugarima obračunaju manje zatezne kamate…

Pročitajte više u novom broju Nacionala…

Komentiraj