VIDEO: AFERA PARADISE PAPERS Na listi bogataši, političari i poznate tvrtke

Veliko curenje financijskih dokumenata otkrilo je kako moćnici i najbogatiji ljudi svijeta, uključujući britansku kraljevsku obitelj, potajno ulažu velike količine novca u offshore tvrtke.
Curenje dokumenata, nazvano Paradise Papers, sadržava 13.4 milijuna dokumenata koje je istraživalo više od 100 medijskih grupa.
Kroz sljedećih tjedan dana bit će objavljena imena osoba i firmi koje su umiješane u novu aferu. Dokumenti koji će biti objavljeni većinom će se baviti načinom na koji političari, milijarderi, slavne osobe i zvijezde kroz offshore tvrtke “štite” svoj novac u poreznim oazama. Najveći broj transakcija, ipak, ne uključuje nikakve ilegalne akcije.
Dokumenti su procurili iz odvjetničke tvrtke Appleby, osnovane na Bermudima, te tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura. Imena više od 120 političara iz gotovo 50 zemalja pojavljuju se u dokumentima koji imaju 1.4 terabajta podataka.
Britanski mediji najviše su se usredotočili na podatke o kraljici Elizabeti II., koji pokazuju da je u “poreznim oazama” investirala oko 10 milijuna funta. Njezin novac je uložen u fondove na Kajmanskim otocima i Bermudi.
Ulaganja, koja nisu ilegalna premda zaobilaze britanski porezni sustav, ostvarena su preko Lancasterske grofovije koja upravlja kraljičinim ulaganjima i koja je izvor njezinih prihoda. Sredstva pohranjena u te porezne oaze uložena su u brojne tvrtke, među kojima i u Brighthouse, agenciju za najam stanova koja se bavi i kupnjom pokućstva i informatičke opreme, a optužuju je da iskorištava siromašne.
Dokumenti su također otkrili dosad nepoznatu offshore zakladu koja je štitila bogatstvo lorda Ashcrofta, jednog od najvećih donatora konzervativne britanske stranke.
Američki mediji najviše pišu o upletenosti članova Trumpove administracije u skandal. U dokumentima se spominju ministar vanjskih poslova Rex Tillerson i glavni ekonomski savjetnik Gary Cohn, ali Times navodi da nema dokaza o njihovom ilegalnom djelovanju.
Najistaknutija osoba upletena u skandal je ministar trgovine Wilbur Ross. Dokumenti su otkrili da ima milijunska ulaganja u tvrtki Navigator, brodarskom poduzeću čije mušterije uključuju rusku energetsku tvrtku Sibur. Među vlasnicima tvrtke Sibur je i zet Vladimira Putina, a Times navodi da je samu tvrtku osnovala ruska vlada.
Senator Richard Blumenthal nakon ovog je otkrića optužio Rossa za “obmanu javnosti i skrivanje dugotrajne financijske veze s Rusima”: “Ovo je neoprostivo i nepodnošljivo”, objavio je na Twitteru. Ministarstvo trgovine izjavilo je za CNN da “Ross nije imao utjecaja na odluku Navigatora da posluje s tvrtkom Sibur”.
Times je također objavio da dokumenti pokazuju kako su dvije ruske tvrtke tajno uplatile milijune dolara Twitteru i Facebooku.
U transakcije je navodno upleten ruski tehnološki mogul Yuri Milner, koji ima poslovne veze s Trumpovim zetom i savjetnikom Jaredom Kushnerom. Milner je navodno ulagao novac u Cadre, tvrtku za nekretnine koju su osnovali Kushner i njegov brat.
Paradise Papers također su otkrili da je glavni savjetnik kanadskog premijera Stephen Bronfman odgovoran za prebacivanje milijuna dolara u porezne oaze.
Bronfman je nasljednik bogatstva tvrtke Seagram i odigrao je ključnu ulogu u putu do moći premijera Justina Trudeaua skupljanjem donacija, navodi Guardian. Dokumenti su otkrili multimilijunske transakcije u kompleksnoj mreži entiteta u SAD-u, Izraelu i Kajmanskim otocima, a još nije jasno jesu li bile potpuno legalne.

Komentiraj