Vidaković: “Začudilo bi me da GRECO pozitivnim ocijeni prijedlog Zakona o sprječavanju sukoba interesa”

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izjavila je u četvrtak u Saboru kako bi je začudilo da GRECO, antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe, pozitivnim ocijeni prijedlog novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji je u Saboru u prvom čitanju.

„Obzirom na preporuke GRECO-a i zakon koji je sada u proceduri iskreno bi me začudilo da dobijemo pozitivnu ocjenu i da smo ispunili preporuke jer to se iz zakona ne vidi”, izjavila je Novaković nakon sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije

„Tko zna čitati izvješće GRECO-a i zakon misli da je poprilično jasno da one preporuke koje su bitne nisu ispunjene, a jesu li ili nisu to će se u konačnici vidjeti kada dobijemo izvješće”, dodala je.

Antikorupcijsko Vijeće Europe kritiziralo Zakon o sukobu interesa: “Nije u skladu s preporukama”

Novaković napominje kako bi GRECO, koliko zna, danas trebao ocijeniti je li Hrvatska prijedlogom novog zakona postupila u skladu s preporukama, nakon čega će to dostaviti i Povjerenstvu.

„Zakon je između dva čitanja i loša poruka bi bila da naknadno dobijemo neke poruke od GRECO-a da je zakon loš a da smo ga mi u međuvremenu donijeli”, ocijenila je Novaković.

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Nikola Grmoja (Most) tvrdi da GRECO inzistira na odredbi o načelima djelovanja i da je prijedlog novog zakona veliki korak unatrag.

„Želi se onemogućiti Povjerenstvo da odlučuje o sivoj zoni koja nije pitanje korupcije i kriminala ali je pitanje podizanja etičkih standarda”, kazao je Grmoja.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica predstavio je u utorak, 30. studenoga, u Hrvatskom saboru novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa, navevši da predloženi Zakon usklađuje postojeću regulativu s međunarodnim standardima i preporukama GRECO-a i Europske komisija u Izvješću vladavini prava. “Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, usvajanjem ovih izmjena, ostaje neovisno i samostalno tijelo osnaženo širenjem nadležnosti na nove obveznike, jačanjem njihovih kapaciteta i unaprjeđenjem postupka koji vode”, rekao je prekjučer saborskim zastupnicima ministar Malenica.

Komentiraj