REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL

VICTORIJINO JEZERO 86 mrtvih u brodolomu

Najmanje 86 osoba smrtno je stradalo u brodolomu trajekta u četvrtak na jugu Viktorijina jezera, u Tanzaniji, objavila je tv postaja TBC u petak citirajući guvernera pokrajine Mwanza.

“Zasad broj smrtno stradalih iznosi 86”, objavljeno je na tv postaji koja je citirala guvernera Johna Mongellu. Televizija je istaknula da je broj spašenih i dalje 37.

Trajekt MV Nyerere prevrnuo se u četvrtak popodne na nekoliko desetaka metara od iskrcajne platforme njegova konačnog odredišta na otoku Ukara, na jugu najvećeg afričkog jezera, objavila je u četvrtak navečer Tanzanijska agencija za električne i mehaničke usluge, pružatelj usluge trajektnog prijevoza.

U petak ujutro još nije poznat točan broj putnika koji su ušli u trajekt kapaciteta 100 osoba.

Svjedoci su izvijestili na javnoj televiziji da se na brodu nalazilo približno 200 putnika, no guverner Mongella rekao je kako nije u mogućnosti potvrditi tu brojku.

U petak ujutro potraga spasilačkih službi, prekinuta noću, nastavljena je. Televizija je objavila kako su “izgledi da se pronađu preživjeli jednaki gotovo nuli”.

Uzroci nesreće nisu u petak bili poznati ali prethodne tragedije u tom području velikih jezera najčešće su pripisivane pretrpanim plovilima.

Uz putnike, MV Nyerere prevozio je i robu kad se prevrnuo.

Godine 1996. gotovo 700 osoba poginulo je u brodolomu trajekta koji je plovio prema Mwanzi.

Viktorijino jezero, jezero u istočnoj Africi, nalazi se na teritoriju Ugande, Kenije i Tanzanije. Najveće je afričko jezero, a treće na svijetu. Obuhvaća 68.800 km2.

Komentiraj