VICTORIA ZINCHUK: ‘U Hrvatskoj ćemo se više fokusirati na zelenu i urbanu regeneraciju’

Direktorica hrvatskog ureda Europske banke za obnovu i razvoj za B&B govori o mogućnostima koje Hrvatska ima u povlačenju novca za razvojne projekte i kako pristupom financiranju nastoje gospodarstvo učiniti konkurentnim, dobro upravljanim, zelenim, uključivim, otpornim i integriranim

Europska banka za obnovu i razvoj (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD) ove godine slavi 30. obljetnicu banke i 25. obljetnicu EBRD-a u Hrvatskoj. Od 1. studenoga 2018. godine na čelu ureda je direktorica za Hrvatsku Victoria Zinchuk koja u intervjuu za B&B govori o tome koji su razvojni projekti trenutno u njihovu fokusu i suradnji s financijskim ustanovama, Vladom, poduzećima i udrugama.

B&B: Ove godine EBRD obilježava 30 godina poslovanja, ali i 25. obljetnicu EBRD-a u Hrvatskoj. Osnovno načelo EBRD-a je poticati promjene i reforme, kako u privatnom tako i u  javnom sektoru. Iako ste na čelu EBRD-a u Hrvatskoj tek dvije i pol godine, koliko se poslovna filozofija u Hrvatskoj promijenila u tih 25 godina?

Mi u EBRD-u financiramo projekte koji jačaju privatni i javni sektor i tako promičemo tranziciju prema tržišno orijentiranim gospodarstvima. Nedavno smo usvojili novi pristup pri donošenju naših investicijskih odluka koje se temelje na šest ”tranzicijskih kvaliteta” koje su usredotočene na to da gospodarstvo učine konkurentnim, dobro upravljanim, zelenim, uključivim, otpornim i integriranim. U tom će se kontekstu naše poslovanje u Hrvatskoj sve više fokusirati na podupiranje održive infrastrukture, zelenu i uključivu urbanu obnovu, tranziciju zelenog gospodarstva i obnovljivu energiju, kao i na konkurentnost privatnog sektora.

Već dugi niz godina podržavamo mala i srednja hrvatska poduzeća kroz njima namijenjene savjetodavne programe. Samo u posljednjih 18 mjeseci, više od 340 malih i srednjih poduzeća imalo je koristi od našeg izravnog angažmana s njima. To je uključivalo oko 60 izravnih savjetodavnih projekata provedenih u suradnji s lokalnim konzultantima te nekoliko online treninga, webinara i individualnih mentorskih sesija u korist dodatnih 280 malih i srednjih hrvatskih poduzeća.

Ove godine također uvodimo novu savjetodavnu podršku lokalnim start-up društvima kroz širenje našeg Star Venture programa na Hrvatsku. U početku ćemo raditi s odabranim akceleratorima, dok ćemo mobilizirati međunarodne savjetnike i/ili mentore koji će prijeko potrebnu međunarodnu stručnost prenijeti na lokalne start-upove. Uz to, zajedno s odabranim regionalnim akceleratorima, EBRD će u početku podržavati do 15 malih i srednjih poduzeća/kohorta. Ovaj novi pristup pokrenut će se prije kraja ove godine, a ako bude uspješan, proširit ćemo ga dalje tijekom 2022. godine.

Kada je riječ o tranzicijskoj kvaliteti koja se odnosi na dobro upravljanje, nastavit ćemo strateški dijalog s Vladom i pružit ćemo punu podršku pri provedbi reformi koje je Vlada pokrenula. Kao primjer, nedavno smo završili 2 projekta s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine usmjerena na: (i) poboljšanje korporativnog upravljanja i uspostavljanje okvira izvještavanja i praćenja poslovanja trgovačkih društava u državnom vlasništvu, te (ii) aktivacija neoperativne imovine trgovačkih društava u državnom vlasništvu.

B&B: U ovih 25 godina EBRD je u Hrvatsku uložio četiri milijarde eura, od čega više od 70 posto otpada na privatni sektor. Prošle ste godine uložili 150 milijuna eura u Hrvatsku. Koliki je trenutni volumen ulaganja i kakva su vaša očekivanja u svezi s rezultatom na kraju godine?

Od početka ove godine u hrvatsko gospodarstvo uložili smo 104 milijuna eura. Sva ta ulaganja bila su usmjerena isključivo na privatni sektor. S obzirom na to da se lokalna poduzeća bore s učincima pandemije, u istom smo razdoblju započeli savjetodavne projekte i osigurali obuku za 200 lokalnih malih i srednjih poduzeća pružajući im prijeko potrebno znanje i stručnost. Korisnici naših savjetodavnih projekata uključuju poznate lokalne brendove kao što su Aurelia, tvrtka Naše klasje (proizvođač svježe tjestenine), Fraktura (izdavač i knjižara), Prostoria (međunarodno nagrađivani proizvođač namještaja), Keindl Sport trgovina (trgovina biciklima i sportskom opremom), Euro-vrt te mnoge druge.

Ovogodišnji online treninzi koje smo organizirali kako bismo podržali lokalna poduzeća uključivali su: (i) Korporativno upravljanje i rodna ravnopravnost u nadzornim odborima, (ii) Upravljanje timovima u vrijeme krize, i (iii) Upravljanje novčanim tokovima za mala i srednja poduzeća. Sve naše savjetodavne programe financiraju donatori, a zahvaljujući Europskom savjetodavnom centru za ulaganja i EBRD Small Business Impact Fund (Italija, Koreja, Luksemburg, Norveška, Švedska, SAD, Švicarska, Taipei Kina i Japan) hrvatska mala i srednja poduzeća imaju lakši pristup savjetodavnim uslugama pruženima od strane brojnih stručnjaka.

U drugoj polovici 2021. godine očekujemo rast opsega poslovanja od najmanje 50-80 milijuna eura s više od 100 dodatnih malih i srednjih poduzeća koja će imati koristi od naše savjetodavne podrške.

 

‘Naše investicijske odluke temelje se na šest ‘tranzicijskih kvaliteta’ s ciljem da gospodarstvo učine konkurentnim’

 

B&B: Kako će se EBRD uključiti u saniranje posljedica potresa i hoće li to biti iz redovitih planiranih sredstava ili nekih posebnih fondova?

S naše strane spremni smo povećati kreditiranje i pružiti prijeko potrebnu savjetodavnu podršku privatnom i javnom sektoru za sanaciju štete nastale nakon potresa u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji. Možemo osigurati značajna financijska sredstva koja se mogu kombinirati s bespovratnim sredstvima EU-a i savjetodavnim uslugama namijenjenima za privatni i javni sektor. Naša potencijalna podrška u obnovi nakon potresa i dalje je vrlo aktualna tema na našem dnevnom redu i nastavljamo je aktivno promovirati s relevantnim dionicima javnog sektora.

U međuvremenu smo preuzeli vodstvo u rješavanju nekih postojećih regulatornih uskih grla koja bi potencijalno mogla utjecati na sposobnost Hrvatske pri implementaciji najboljih rješenja za sanaciju zgrada koje su nakon potresa pretrpjele značajnu štetu. U svibnju ove godine organizirali smo vrlo uspješnu konferenciju „Izgradnja drvom – put prema održivoj budućnosti i jedan od odgovora na rehabilitaciju nakon potresa“. Domaćini ovog događaja bili su regionalni ured EBRD-a u Zagrebu, Ured austrijskog saveznog Ministarstva poljoprivrede, regija i turizma pri austrijskom veleposlanstvu u Zagrebu i Holzcluster Steiermark (drvni klaster Štajerska) koji je okupio stručnjake iz područja drvne industrije, akademske zajednice, javnog sektora/ministarstva, arhitekture i bankarskog sektora. Nova inovativna rješenja predlažu uporabu drva kao obnovljivog, prirodnog i održivog rješenja u građevinskoj industriji. Ono ostavlja za sobom manji ugljični otisak od primjerice betona i čelika. Pri tome, rizik od požara umanjuje se višim standardima kontrole kvalitete, boljom zaštitom od požara i upotrebom materijala poznatih kao križno lamelirano drvo (CLT). CLT je napravljen od lijepljenja slojeva piljene drvne građe koja je poznata po svojoj toplinskoj izolaciji, fleksibilnosti koje pruža kod dizajniranja, kao i lakoći te svojim ekološkim svojstvima. Križno lamelirana drvena građa mogla bi i trebala ponuditi dugoročno rješenje za obnovu nakon potresa u Hrvatskoj. Međutim, u ovoj zemlji to se još uvijek ne koristi dovoljno zbog zastarjelih protupožarnih regulativa. EBRD bi svojim novim strateškim dijalogom  željela ukazati na potencijal korištenja CLT-a. Korištenje CLT-a u Hrvatskoj moglo bi dovesti do ekološki prihvatljive izgradnje zelenih zgrada (uključujući visokogradnju) u cijeloj zemlji. Uz to, proizvodnja CLT-a u područjima pogođenim potresima diljem Sisačko-moslavačke županije, koja je poznata po svom bogatom šumskom fondu, mogla bi otvoriti nove poslovne mogućnosti i potaknuti razvoj lokalnog gospodarstva, stvarajući novu industriju i brojne mogućnosti za zapošljavanje u ovoj regiji.

B&B: Što možete ponuditi lokalnim jedinicama samouprave, posebice u kontekstu nedavnih izbora?

Imamo dugogodišnje iskustvo i izvrsne rezultate u radu s raznim jedinicama lokalne samouprave širom Hrvatske. Mnoge lokalne jedinice samouprave su bile i jesu naši klijenti kada je riječ o ulaganjima u sektor voda i otpadnih voda, javnog gradskog prijevoza, gospodarenja otpadom, ulične rasvjete itd. Kada je riječ o infrastrukturi javnog gradskog prijevoza, prethodno smo osigurali financijska sredstva i tehničku pomoć u područjima upravljanja prometom, parkirališne infrastrukture i sanacije urbane infrastrukture izradom Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) u Puli i Sisku. Ovaj oblik pomoći je prijeko potrebna u mnogim gradovima diljem Hrvatske. Gospodarenje otpadom ostaje izuzetno važna tema u zemlji s obzirom na njegovu važnost za zaštitu okoliša i zdravlje stanovništva. Mi možemo osigurati financijska sredstva i savjetodavne usluge lokalnim jedinicama samouprave koje su spremne provesti sveobuhvatan pristup gospodarenju otpadom jednom kada se odluče baviti ovom složenom tematikom.

Međutim, otkako je Hrvatska postala EU članica, došlo je do određenih promjena u pogledu našeg poslovnog modela za financiranje projekata lokalnih jedinica samouprave. Trenutno se velik dio tih ulaganja financira iz bespovratnih sredstava EU-a, a ne iz zajmova međunarodnih financijskih institucija ili lokalnih komercijalnih banaka. Rekavši to, vidljivo je iz našeg višegodišnjeg iskustva da je uloga EBRD-a u financiranju projekata gradske infrastrukture i dalje izuzetno važna s obzirom na to da javna trgovačka društva koja surađuju EBRD-om općenito pokazuju višu razinu korporativnog upravljanja, odgovornosti i transparentnosti. Uz to, kada projekte financira EBRD, strukturiranje takvih investicijskih projekata, nabava i provedba vrlo su učinkoviti i efikasni. Prije nego što postanu naši klijenti, jedinice lokalne samouprave (slično trgovačkim društvima iz privatnog sektora) prolaze kroz strogi postupak dubinskog snimanja kako bi se utvrdila njihova kreditna sposobnost. Ako se prepoznaju područja koja je potrebno poboljšati, taj se segment u dogovoru s klijentom može uključiti u sveobuhvatno restrukturiranje tijekom provedbe investicijskog projekta. Jedan od takvih oblika restrukturiranja obuhvaća i Program za poboljšanje financijske i operativne izvedbe (FOPIP).

Uz restrukturiranje i poboljšanje operativnih performansi koje se nude javnim trgovačkim društvima, razvili smo i program Zeleni gradovi koji je od sada dostupan i u Hrvatskoj. Prošle godine odobrili smo zajam u iznosu od 30 milijuna eura trgovačkom društvu Vodovod i kanalizacija Split d.o.o. namijenjena za financiranje izgradnje postrojenja za pročišćavanje voda. EBRD tako sudjeluje zajedno s Kohezijskim fondom EU-a i Hrvatskim vodama u sufinanciranju projekta nadogradnje, izgradnje i rekonstrukcije vodoopskrbnih sustava u aglomeracijama Split-Solin i Kaštela-Trogir ukupne vrijednosti više od 300 milijuna eura. Ovaj projekt omogućio je gradu Splitu da postane prvi hrvatski grad koji se u svibnju ove godine pridružio našem programu Zeleni gradovi kroz koji su osigurana bespovratna sredstva tehničke pomoći za pripremu sveobuhvatnog Akcijskog plana za Zeleni grad (Green City Action Plan) koji ima za cilj identificiranje i razvijanje prioritetnih ulaganja u zelenu komunalnu infrastrukturu na dobrobit grada i njegovog stanovništva. Nadamo se da će Pula uskoro slijediti ovaj primjer kao i grad Zagreb, koji je zapravo najbolji kandidat za sudjelovanje u ovom nadasve priznatom programu. Planiramo da se i manji gradovi uključe u ovaj trend, a trenutno smo u razgovorima s gradom Karlovcem kao potencijalnim novim sudionikom ovog Programa, koji bi se pridružio Programu nešto kasnije ove godine.

B&B: Recite nam više o programu Zeleni gradovi.

Programom se nastoji izgraditi bolja i održivija budućnost gradova i njihovih stanovnika. Program je pokrenut 2016. godine i sada je jedan od naših najvećih investicijskih programa s više od 3 milijarde eura mobiliziranih od strane banke i vanjskih donatora za ulaganja i tehničku podršku, s do danas više od 50 prijavljenih gradova. Program nastoji pomoći gradovima da identificiraju i riješe svoje ključne ekološke izazove putem dijagnoze temeljene na dokazima i uključivog procesa planiranja – praćenog pripremom i provedbom prioritetnih ulaganja i političkih inicijativa. Gradovi tako dobivaju vrlo sveobuhvatan Akcijski plan zelenih gradova s pregledom najvažnijih intervencija urbane zelene politike i potrebnih ulaganja u gradski prijevoz, kruti otpad, vodu i otpadne vode, energiju i zgrade, prostorno planiranje, zelene zone i biološku raznolikost. Grad zatim koristi te podatke za pripremanje 10-15-godišnje vizije zelenog razvoja, kao i specifične kratkoročne akcije i ulaganja koje će pomoći u ostvarenju vizije.

 

‘Spremni smo povećati kreditiranje i pružiti savjetodavnu podršku privatnom i javnom sektoru za sanaciju štete od potresa’

 

B&B: EBRD u Zagrebu podupire projekt urbane revitalizacije zone Gredelj, što je koncept blizak onome kojeg su tijekom kampanje i ranije promovirali Tomislav Tomašević i Možemo!. Koliko je realno da se ovaj projekt, koji bi mogao povećati BDP Grada Zagreba za čak tri posto, zaista počinje realizirati i u kojem vremenskom okviru mislite da bi to moglo biti?

Projekt Gredelj je definitivno vrlo realističan. I vjerujem da, tamo gdje postoji volja, postoji i način. Ovaj se projekt može provoditi u fazama i kao takav mogao bi biti pokrenut vrlo brzo. Naš pristup Gredelju bio je prilično holistički. To područje uključuje zemljište koje pripada Gradu Zagrebu. Međutim, također uključuje vrlo značajne dodatne zemljišne parcele koje su trenutno u vlasništvu Hrvatskih željeznica. Razumijemo da neke od tih parcela nisu potrebne za operativne aktivnosti Hrvatskih željeznica i stoga bi one također mogle biti uključene u prošireni projekt Gredelj. Upravo zato je izuzetno važno osigurati učinkovitu koordinaciju svih dionika tako da svi ti dionici zajedno rade na ostvarenju dogovorenog zajedničkog rezultata. Kreiranje projektnih faza može pomoći da ovaj složeni mega projekt postane stvarnost. Ipak, nemojmo se zadovoljiti samo čekanjem da vidimo što će se dogoditi, već nam treba odlučnost da napravimo prave stvari.

Gredelj može pružiti nevjerojatnu priliku za razvoj potpuno novog područja mješovite namjene u središtu Zagreba sa zelenom i pametnom gradskom infrastrukturom koja odgovara potrebama sve veće populacije. Također može pružiti održiva rješenja u kontekstu rehabilitacije grada nakon potresa. Bilo bi nam drago podržati ovu, kao i mnoge druge mogućnosti urbane regeneracije u Zagrebu.

B&B: Jako ste strastveni prema temi urbane regeneracije. Je li to zaista važno za Hrvatsku? Treba li nam to i zašto?

Po mom mišljenju, Hrvatska mora prihvatiti pristup urbane regeneracije. Blagoslovljeni ste prirodnim ljepotama ove zemlje. Krajolik, klima, ljepota vaše nepregledne obale, raznolikost otoka, planina, valovitih brežuljaka sjevernog dijela zemlje, prekrasna arhitektura povijesnih kamenih kuća i drvena remek-djela kontinentalne Hrvatske, tek da nabrojimo neke od njih. Zapanjujuću ljepotu Hrvatske dobro poznaje lokalno stanovništvo, turisti, kao i ljudi koji nikada nisu bili u Hrvatskoj, ali su itekako svjesni njenog značaja (koji se uglavnom povezuje s jadranskim morem i obalom). Međutim, čak se i prema onim najljepšim stvarima na svijetu treba ophoditi s pažnjom kako bi se osiguralo da se ta ljepota sačuva i prenosi generacijama. Već neko vrijeme živim u ovoj zemlji. I mislim da je vrijeme da razmotrimo urbanu regeneraciju zapuštenih ili napuštenih zemljišnih parcela u državnom vlasništvu, industrijskih lokacija, bivših vojnih baza, opustošenih i neodržavanih lječilišta, bivših ljetnih kampova za mlade itd. Neke od tih nekretnina nalaze se u neposrednoj blizini gradskih središta, rekreacijskih zona koje koriste lokalni stanovnici i turisti. Vrijeme je da se tim zapuštenim prostorima da novo značenje.

Urbana regeneracija zahtijeva redizajniranje postojećeg prostora jer njegov oblik i uporaba više nisu prikladni. Imamo mnogo primjera uspješnih projekata obnove zapuštenih prostora (engl. brownfields) diljem Europe. Međutim, moramo priznati da to nije lak zadatak. Potrebna je velika koordinacija između brojnih privatnih i javnih dionika, jasna vizija i strategija. To također zahtijeva ambiciju i zalaganje, inovativnost, sposobnost preuzimanja rizika, hrabrost i snažnu želju da se stvari dogode, a da se pritom ne bojimo pogrešaka. Ako budu uspješne, inicijative za urbanu regeneraciju diljem zemlje vratit će natrag život tim zapuštenim mjestima i otključati brojne mogućnosti za nova ulaganja. To bi moglo rezultirati poboljšanom kvalitetom života lokalnog stanovništva u Hrvatskoj. Ovisno o mjestu, njegovoj veličini i lokaciji, urbana obnova može pružiti mogućnosti za stvaranje novih društvenih centara, redizajniranih i dobro održavanih zelenih rekreacijskih područja, novih stanova (uključujući, no ne i ograničavajući se na prijeko potrebne socijalne stanove), novih staračkih domova, najsuvremenijih bolnica i wellness centara, vrtića i škola za djecu, sportskih igrališta, kreativnih radionica, muzeja, umjetničkih galerija, radionica za mala i srednja poduzeća, nova i prijeko potrebna podzemna parkirališta itd. Važno je imati na umu da je sudjelovanje zajednice od ključne važnosti za urbanu obnovu. Takvo bi sudjelovanje lokalnom stanovništvu dalo priliku da uspostavi prioritete lokalnog razvoja i praćenje pružanja usluga te da se cjeloživotno uključi u upravljanje svojim četvrtima.

Međutim, vrlo je važno ne samo prepoznati ovaj potencijal i mogućnosti ulaganja, već i zasukati rukave i obaviti stvari. To je ono gdje mi možemo pomoći. EBRD može pružiti prijeko potrebnu savjetodavnu podršku javnom sektoru kako bi se iskoristile te mogućnosti i omogućila promjena. A kada je potrebno, možemo pružiti i financijska rješenja za ulaganja privatnog i javnog sektora koja će biti povezana s takvim projektima urbane obnove.

Victoria Zinchuk prošlog je tjedna predstavila ulogu menadžmenta i podijelila svoje poslovno iskustvo s grupom ambicioznih studenata koji su pohađali ‘Poslovni kamp mladih – Švicarska-Adria- Zagreb’ te ističe da nema ljepšeg osjećaja od dijeljenja znanja s mlađim generacijama

B&B: Zanimljivo je da financirate i financijske institucije, čak i druge banke. Na primjer, među vašim klijentima su neke leasing i faktoring kompanije, ali i fondovi privatnog kapitala. Kako to? O kakvim projektima je tu zapravo riječ?

Suradnja s financijskim institucijama dio je našeg DNK. Unatoč važnosti mikro, malih i srednjih poduzeća za hrvatsko gospodarstvo, pristup financiranju često se navodi kao jedna od glavnih prepreka razvoju i širenju poslovanja. U posljednjih 25 godina financijskom smo sektoru u Hrvatskoj osigurali više od 1,7 milijardi eura, zajedno s domaćim bankama, leasing i faktoring kompanijama kao našim tradicionalnim klijentima koji nam omogućuju financiranje stotina tisuća mikro, malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj.

Što se tiče leasinga, nedavno smo UniCredit Leasingu Hrvatska odobrili kredit u iznosu od 75 milijuna eura. Naša sredstva pružila su podršku u leasing financiranju lokalnih poduzeća, posebice leasinga za nabavu zelene opreme i tehnologije.

Što se tiče fondova privatnog kapitala, kapital vidimo kao važan alat za financiranje rasta privatnog sektora i promicanje dobrog upravljanja. U 38 zemalja u kojima EBRD posluje, naš equity portfelj iznosi oko 5 milijardi eura i ravnopravno je podijeljen kroz izravna ulaganja u fondove privatnog kapitala (private equity), fondove rizičnog (venture) kapitala i infrastrukturne fondove. Osigurali smo početni kapital nekim od prvih fondova privatnog kapitala i rizičnog kapitala koji posluju u Hrvatskoj, a danas držimo ulaganja u raznoliki portfelj fondova s ulaganjima preko 300 milijuna eura u 34 hrvatska trgovačka društva. Ta društva uključuju Adscanner, Agrivi i Cognism, koje su neizravna ulaganja kroz South Central Ventures Fund. Ta su trgovačka društva nominirana za Venture Capital investiciju godine, a njihovi osnivači nominirani su za osnivače godine. Nadamo se da će se ovaj broj povećati s nedavnim obvezama prema hrvatskim fondovima i fondovima usmjerenim na jugoistočnu Europu, uključujući Invera, BlackPeak i Integral. S oduševljenjem pratimo nedavna zbivanja na području hrvatskog privatnog i rizičnog kapitala s nizom novih pokretanja fondova u 2020. i 2021. godini. Ovo je sjajan rezultat za zemlju i postignuće za uključene timove, posebno u ovom izazovnom okruženju pandemije. Također imamo namjenski program ulaganja rizičnog kapitala, snažne izravne mogućnosti financiranja i mogućnosti sufinanciranja, kako vlasničkog kapitala tako i kreditnih sredstava te nastavljamo aktivno ulagati u privatni kapital, rizični kapital i infrastrukturne fondove.

 

‘Urbana regeneracija zahtijeva ambiciju i zalaganje, hrabrost, inovativnost i sposobnost preuzimanja rizika’

 

B&B: U području obnovljivih izvora energije koje je jedan od vaših glavnih fokusa, očekujete ulaganja od približno dvije milijarde eura. Imate li već neke potpisane ugovore u tom segmentu?

EBRD promovira prelazak na ekološki prihvatljivije sustave opskrbe energijom te povećanje efikasnosti u njenom korištenju kroz ulaganja u obnovljive izvore energije, energetski učinkovite tehnologije te poboljšanje učinkovitosti u korištenju resursa. Banka kombinira direktna ulaganja u projekte i sektore i strateški dijalog s relevantnim dionicima s ciljem razvoja dobrog regulatornog okvira za razvoj i korištenje održive energije, ali i vode te ostalih resursa. U tom kontekstu surađujemo s udruženjem Obnovljivi izvori energije Hrvatske kako bismo pružili potporu ulaganjima u obnovljive izvore energije i hrvatskim nastojanjima u postizanja postavljenih ciljeva zaštite okoliša do 2030. godine. Zajedno s Udruženjem trenutno finaliziramo 2 projekta, uključujući: (i) tehnički pregled prijenosne i distribucijske mreže u Hrvatskoj, koja će uključivati i prijedlog nužnih  mjera i ulaganja u sustav kako bi se omogućila uspješna integracija novih projekata obnovljivih izvora u mrežu, te (ii) detaljni pregled tržišta obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj s ciljem privlačenja direktnih stranih ulaganja u sektor. U prvom projektu EBRD je surađivao s javnim i privatnim dionicima u sektoru na rješavanju postojećih izazova u sustavu električne energije. Ti izazovi uključuju: (i) nadogradnju zastarjele infrastrukture, (ii) integriranje obnovljivih izvora energije u postojeću električnu mrežu, (iii) zadovoljavanje potrebe za poboljšanjem pouzdanosti i sigurnosti opskrbe te mnoge druge. Glavni cilj zadatka je pripremiti tehnički pregled i analizu postojećeg stanja u prijenosnoj i distribucijskoj mreži te predložiti Akcijski plan koji će sadržavati potrebne prioritetne mjere i ulaganja radi nesmetane integracije obnovljive električne energije u nacionalnu električnu mrežu. Drugi projekt ima za cilj mobiliziranje i olakšavanje ulaska izravnih stranih ulaganja u hrvatski sektor obnovljivih izvora energije. Takva ulaganja mogu financirati EBRD i lokalne komercijalne banke.

B&B: Jedna od temeljnih odrednica vaše poslovne filozofije je da znanje treba prenositi na mlade generacije. Prošlog tjedna upravo ste imali jednu takvu prigodu odnosno predavanje koje ste održali. O čemu je riječ?

Prošlog tjedna predstavila sam ulogu menadžmenta i podijelila svoje poslovno iskustvo s grupom ambicioznih studenata koji su pohađali Poslovni kamp mladih Švicarska Adria Zagreb (Youth Business Camp Switzerland Adria Zagreb). Nema ljepšeg osjećaja od dijeljenja znanja s mlađim generacijama. Kamp je organizirao Apriori World i bilo je to zaista osvježavajuće iskustvo. Uživam u takvim gostujućim predavanjima i radujem se razgovoru s drugom skupinom ambicioznih studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu tijekom njihove jednotjedne ljetne škole koja će se održati u srpnju ove godine.

B&B: Što vas čini ponosnim u vašem mandatu direktorice EBRD-a za Hrvatsku?

Moj tim. To je uistinu jedinstvena kombinacija predanih i izuzetno profesionalnih pojedinaca koji provode i ostvaruju sve zacrtane ciljeve. Unatoč brojnim poteškoćama uzrokovanim pandemijom i potresima, tim je tijekom ovog teškog razdoblja ostvario izvanredne poslovne rezultate, zadržavajući nevjerojatno snažan timski duh, međusobno pružajući jedni drugima potrebnu potporu, volontirajući i podržavajući žrtve potresa u Zagrebu, Sisku i okolnim područjima. Oni su pravo utjelovljenje pristupa „jedan za sve i svi za jednog“ koji naglašava solidarnost i podršku unutar grupe. Upravo zato osjećam se vrlo ponosno i privilegirano što sam dio ove nevjerojatne ekipe.

B&B: Možete li se zamisliti ostati u Hrvatskoj zauvijek?

Bez obzira na to koliko dugo ću ostati u Hrvatskoj, Hrvatska će uvijek ostati dio mene.

Komentiraj