Vić: “Kazne za neodvajanje otpada 500 kuna za fizičke i 1000 za pravne osobe”

Direktor zagrebačke Čistoće Davor Vić u utorak je za HRT komentirao novi sustav odvoza otpada u Zagrebu, koji kreće od 1. listopada.

“Novi novi način usluge odvoženja komunalnog otpada na području Grada Zagreba koji ima dvije osnovne pretpostavke, a to je da spremnici napokon idu pod kontrolu korisnika i da će se uvesti sustav koji potiče korisnika da odvaja otpad time što plaća pravu količinu miješanog komunalnog otpada koji proizvede”, rekao je Vić.

Originalna ZG vrećica je zaštićena, dodao je i poručio da su se pojavom službenih, standardiziranih vrećica u trgovinama, pojavile i krivotvorene vrećice.

Nove plave ZG vrećice našle se na crnom tržištu; Holding najavio pravne postupke

Na pitanje kako će se moći doći do žutih vrećica koje su namijenjene odvajanju plastike i metala, Vić je rekao kako će one i dalje biti dostupne. “U listopadu kreće podjela, a građani mogu doći i u Vukovarsku ulicu u Zagrebački holding gdje mogu preuzeti te vrećice, ali i kupiti standardizirane plave”, pojasnio je za emisiju ‘Dobro jutro, Hrvatska’.

Dodao je da su standardizirani boksovi za spremnike namijenjeni javnim površinama. On nije potreban ako su spremnici u haustoru zgrade ili dvorištu. “Boks za spremnike je krajnje rješenje, ako se spremnici ne mogu drugačije postaviti. To je jedini način da se spriječi ono što imamo danas, a to je da spremnike koji su na javnim površinama koriste i savjesni, ali i oni nesavjesni pa dolazi do komunalnog nereda”, istaknuo je Vić.

Na pitanje kolike će biti kazne za građane koji se neće ponašati sukladno odluci o načinu pružanja usluge, Vić je rekao kako će kazne biti 500 kuna za fizičke i 1000 kuna za pravne osobe. “Također postoje i kazne koje su iz domene komunalnog redarstva, no mi očekujemo da će kazna biti sve manje”, naglasio je.

Vić je dodao da je Zagreb napravio cjenik usluga gdje je odnos između minimalne javne usluge i varijabilnog dijela velik. Taj odnos mora poticati korisnika da odvaja otpad. “Što ljudi budu više odvajali otpad, računi će im biti manji. Današnji sustav to ne potiče i mi očekujemo da ćemo time doći do traženih postotaka kako ne bi plaćali kazne”, rekao je.

Objasnio je i da su predviđeni popusti u vidu dodatnih vrećica koje se neće naplaćivati za osobe koje imaju potrebe za korištenjem pelena, kao i za malu djecu do 3 godine. Podaci o tome se mogu naći na internetskoj stranici Zagrebačkog holdinga. Vić je zaključio da je Čistoća obavezna korisnicima isporučiti sve kante.

Komentiraj