Veza psa i čovjeka u umjetnosti

Kada traži predah od slikarstva, i to samo zato da bi mu se ubrzo vratio, Bane Milenković (Novi Sad, 1963.) poseže za kolažom i sličnim tehnikama. Tada se inspirira motivima životinja, a prednjači pas kojem je posvećena nova izložba. Ona se može razgledati do 13. siječnja, u zagrebačkoj galeriji Vladimir Filakovac.

Kako kaže Milenković u razgovoru za Nacional, kolaže radi u ciklusima još od devedesetih godina. “Psi su mi uvijek bili omiljena tematika, od malih nogu vezan sam uz ta prekrasna stvorenja. Zanimljivo mi je sve u vezi njih: karakter, fizionomija, njihova povezanost s čovjekom još od prapovijesti. Ljude ne slikam, ali književnik Zoran Ferić napisao je u tekstu za moju monografiju da je riječ o radovima u kojima se samo na prvi pogled osjeća odsutnost ljudi, dok je čovjek zapravo na neki način prisutan, makar kao promatrač“, govori Milenković i dodaje: „Osim što se ova izložba nadovezuje na te povremene izlete u kolaž i tematiziranje psa, također predstavlja svojevrsni nastavak izložbe crteža velikih formata pod nazivom ‘Životinje’ koja je bila u Prirodoslovnom muzeju. Dakle, riječ je o kontinuitetu, kako u smislu tehnike, tako i motiva. Sam sam u slikarstvu okupiran pejzažima i interijerima pa mi je ovo osvježenje, a mislim da je i publici to nešto novo iako ne polazim od toga kako će publika reagirati, nego slijedim svoje impulse. Izložba posvećena motivu psa bila je i u Gradskom muzeju Virovitica, a postoji i istoimena knjiga o tim radovima.“

Bane Milenković, koji je diplomirao slikarstvo u Zagrebu, dobitnik je niza nagrada i priznanja, a izlagao je na više od 80 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u fundusima muzeja te u različitim privatnim kolekcijama i javnim institucijama. Osim slikarstva koje daje ton svemu u čemu se okušava, taj se umjetnik bavi kiparstvom, keramikom i scenografijom. Upravo je uz keramiku vezan njegov sljedeći projekt. „Na proljeće bih trebao imati izložbu keramike u Muzeju za umjetnost i obrt. Kako su kolaži izlazak iz slikarstva, tako je i keramika svojevrsna pauza. Time se bavim jer želim razbiti predrasude koje ljudi imaju o keramici kao o nečemu što je manje vrijedno i dekorativno, što nije dostojno ozbiljnog likovnog tretmana. To je pogrešno, nije stvar u tehnici kao takvoj, umjetnik je taj koji može dati vrijednost tehnici“, zaključuje Bane Milenković u razgovoru za Nacional.

Komentiraj