Kada traži predah od slikarstva, i to samo zato da bi mu se ubrzo vratio, Bane Milenković (Novi Sad, 1963.) poseže za kolažom i sličnim tehnikama. Tada se inspirira motivima životinja, a prednjači pas kojem je posvećena nova izložba. Ona se može razgledati do 13. siječnja, u zagrebačkoj galeriji Vladimir Filakovac.

Kako kaže Milenković u razgovoru za Nacional, kolaže radi u ciklusima još od devedesetih godina. “Psi su mi uvijek bili omiljena tematika, od malih nogu vezan sam uz ta prekrasna stvorenja. Zanimljivo mi je sve u vezi njih: karakter, fizionomija, njihova povezanost s čovjekom još od prapovijesti. Ljude ne slikam, ali književnik Zoran Ferić napisao je u tekstu za moju monografiju da je riječ o radovima u kojima se samo na prvi pogled osjeća odsutnost ljudi, dok je čovjek zapravo na neki način prisutan, makar kao promatrač“, govori Milenković i dodaje: „Osim što se ova izložba nadovezuje na te povremene izlete u kolaž i tematiziranje psa, također predstavlja svojevrsni nastavak izložbe crteža velikih formata pod nazivom ‘Životinje’ koja je bila u Prirodoslovnom muzeju. Dakle, riječ je o kontinuitetu, kako u smislu tehnike, tako i motiva. Sam sam u slikarstvu okupiran pejzažima i interijerima pa mi je ovo osvježenje, a mislim da je i publici to nešto novo iako ne polazim od toga kako će publika reagirati, nego slijedim svoje impulse. Izložba posvećena motivu psa bila je i u Gradskom muzeju Virovitica, a postoji i istoimena knjiga o tim radovima.“

Bane Milenković, koji je diplomirao slikarstvo u Zagrebu, dobitnik je niza nagrada i priznanja, a izlagao je na više od 80 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Djela mu se nalaze u fundusima muzeja te u različitim privatnim kolekcijama i javnim institucijama. Osim slikarstva koje daje ton svemu u čemu se okušava, taj se umjetnik bavi kiparstvom, keramikom i scenografijom. Upravo je uz keramiku vezan njegov sljedeći projekt. „Na proljeće bih trebao imati izložbu keramike u Muzeju za umjetnost i obrt. Kako su kolaži izlazak iz slikarstva, tako je i keramika svojevrsna pauza. Time se bavim jer želim razbiti predrasude koje ljudi imaju o keramici kao o nečemu što je manje vrijedno i dekorativno, što nije dostojno ozbiljnog likovnog tretmana. To je pogrešno, nije stvar u tehnici kao takvoj, umjetnik je taj koji može dati vrijednost tehnici“, zaključuje Bane Milenković u razgovoru za Nacional.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakHAK Jak vjetar na A6, moguća poledica, pojačan promet na granicama
Sljedeći članakABA LIGA Cibona poražena od Partizana
Kristina Olujić (1987.), završila je preddiplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti i diplomski studij talijanistike i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Govori francuski, talijanski i engleski. Za vrijeme studija bila je na novinarskoj praksi u Euronewsu u Lyonu.Surađivala je za nekoliko portala među kojima se ističe jednogodišnji rad na portalu H-alter. U Nacionalu je od veljače 2016.