Veterani sve tri BiH vojske i HV-a zajedno komemorali žrtve Briševa i Zecova

Ratni veterani iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, bivši pripadnici Armije RBiH, HVO-a, VRS-a te HV-a, zajedno su danas sudjelovali na komemoracijam žrtvama u Briševu i Zecovima kod Prijedora, gdje je obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima i Hrvatima tog kraja, javio je N1.

Prije 28 godina, u operacijama Vojske Republike Srpske na lijevoj obali Sane koje su započele 23. srpnja, ubijeno je više stotina bošnjačkih i hrvatskih civila dok ih je veliki broj odveden u logore u Prijedor i Sanski Most. U hrvatskom selu Briševu u dva dana, 24. i 25. srpnja 1992, ubijeno je 68 civila, žena, djece, i starijih. U obližnjim Zecovima ubijeno je više od sto civila, također uglavnom žena, djece i starijih osoba. Među ubijenima u Zecovima su i članovi obitelji Fikreta Bačića: njegova dva maloljetna sina, supruga, majka i još više od 30 članova šire porodice.

Ratne veterane na komemoraciju je pozvala Udruga „Dom Briševo – Dobri“ i obitelj Fikreta Bačića, koja već godinama organizira komemoraciju u Zecovima.

“Došli smo da, kao ratni veterani i mirovni aktivisti, odamo počast svim žrtvama i pošaljemo poruku kako nam se rat, kao jedno strašno nasilje, nikada ne bi trebao ponoviti. Kao čovjek stidim se svih ovih mjesta na kojima su ubijani ljudi, posebno oni koji su bili bespomoćni, bilo da su civili ili da su zarobljenici. Ovakva zlodjela predstavljaju civilizacijski sunovrat. Iskazujemo duboko poštovanje prema žrtvama u Briševu i Zecovima kao i svim njihovim porodicama, posebno onima koje i danas tragaju za najmilijima. Kao bivši borci želimo ukazati na važnost nastavka procesuiranja odgovornih za ove ratne zločine kao i na pronalazak nestalih”, kazao je Amer Delić, član Centra za nenasilnu akciju (CNA) i ratni veteran Armije RBiH iz Zavidovića.

Pero Vočkić veteran je Vojske Republike Srpske iz Šamca. Danas je u Briševu kazao kako se uvijek na ovakvim mjestima osjeća tužno jer svjedoči bolu žrtava. “Kada čujete da nakon toliko godina obitelji nisu pronašle svoje najmilije, onda mi je najvažnija poruka da se pomogne pronalazak ubijenih, da oni bar na taj način, kao i njihove porodice nađu smiraj”, kazao je Vočkić.

Na komemoracijama CNA inače sudjeluju i ratni veterani iz Srbije, ali ove godine nisu došli, uz objašnjenje da ih je spriječila pandemija.

CNA od 2008. godine organizira posjete ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika u ratovima devedesetih.

U Briševu je danas misu služio i banjalučki biskup Franjo Komarica, zahtijevajući rasvjetljavanje istine o zločinima u tom selu.

BANJOLUČKI BISKUP: “Rasvijetlite istinu o ubojstvu 67 Hrvata u Briševu”

 

Komentiraj