Nakon što su u četvrtak četiri atletska kluba, Mladost, Dinamo-Zrinjevac, Slavonija -Žito i Kvarner Rijeka, optužili vodstvo Hrvatskog atletskog saveza da nije iskoristio više od dva milijuna kuna koliko im je ove godine namijenio HOO, u petak je stigao demanti iz AK Agram u kojem tvrde da su oni najbolji atletski klub u državi, a u subotu se priopćenjem oglasio i prozvani predsjednik HAS-a Ivan Veštić.

“Kada se u ime pravne osobe obraćate javnosti onda je logika da se to obraćanje pečatira i potpiše od odgovorne osobe. U ovom slučaju nije tako, što samo po sebi dosta govori tim više što nas upravo iz ovih klubova nazivaju ljudi i ograđuju se i od načina i od sadržaja priopćenja. Također, dovoljno govori kad se šalje s adrese elektronske pošte jednog djelatnika HOO-a. Da, dijelimo vašu zabrinutost, dapače mi ju svakodnevno živimo, znamo odakle vjetar puše i svako zašto ima svoje razloge. Nije nam poznato da igdje u svijetu ima ovakvih pravilnika i podataka  koji sužavaju programe rada kao važeći dokumenti HOO-a “, stoji u priopćenju HAS-a  u kojem pozivaju “zabrinute atletske kolege da pitaju odgovorne u HOO-u”:

Kako opremiti 300 atletičara reprezentativaca sa 129.742,65 kn, a pritom samo za porez morate platiti 371.556,82 kn. Zašto u npr. Poljskoj država financira 54 atletska trenera, a  u Hrvatskoj  četiri (4) trenera. Kako  biti na pripremama 365 dana, a pri tome za cijelu reprezentaciju možete kupiti do 129.742,65 kn vitaminizacije.  Zašto se u atletici, koja ima 25 muških i ženskih disciplina u pet uzrasnih selekcija može  za stručni rad prenamijeniti samo do 129.742,65 kn. Zašto atletičari moraju promovirati autokuće , a automobile voze neki drugi. Zašto najbolja hrvatska sportašica mora promovirati naftnu kompaniju, a kartice za gorivo koriste neki drugi. Zašto olimpijska pobjednica iz atletike ima za program 160.000 kn godišnje, a istovremeno samo sudionik Olimpijskih igara iz drugog sporta dobije 280.000 kn?

” Pitajte vodstvo HOO-a zašto MOO ima kategorizaciju sportova, kriterije o raspodjeli novaca utemeljene na rezultatu ostvarenom u odgovarajućim uvjetima i konkurenciji, a međunarodne federacije, članice MOO-a, imaju potpunu autonomiju u radu. Zašto to nema HOO kao  članica smo MOO-a. i zašto IAAF od MOO-a dobiva najviše  sredstava, gotovo dvostruko više od prvoga od sebe. Ovo su činjenice, a da bi naš sportski sustav normalno i racionalno funkcionirao, mi bi i s postojećim sredstvima unaprijedili sadašnji sustav i u obuhvatu i u kvaliteti. Za to je potrebno tako malo u jednom čanku Statuta HOO-a izvršiti dopunu stavka. Samo to”, kaže se u priopćenju HAS- a kojeg predsjednik Veštić završava riječima:

“Upravo su pojedinci iz atletike od kojih dio stoji iza ovog pisma, doprinijeli da atletika u Hrvata ima ovakav status. Pritom su na konto atletike imali lijep status, a običaj je uljuđenog ponašanja da ‘probleme“ rješavate u kući’ , a ne na ulici. Poručujem da nisam fikus predsjednik, ne ostavljam dugove, nisam uhljeb, ne radim selfije na Copacabani o trošku poreznih obveznika, a moja karta za Rio nije išla na teret poreznih obveznika. Djecu nismo slali na prvenstvo Balkana u Tursku jer se tada u toj zemlji dogodio teroristički napad i o tome smo se konzultirali s Ministarstvom vanjskih poslova”.

 

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakNOVI PROSVJEDI: Nekoliko tisuća protiv desne vlade u Poljskoj
Sljedeći članakSTIER: Hrvatska i Vatikan za europski put BiH
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.