Vesna Štefančić Martić: “Postoje zdravstveni djelatnici kojima nije ni ponuđeno cjepivo”

Vesna Štefančić Martić iz Hrvatske liječničke komore u utorak je za ‘Novi dan’ N1 televizije govorila o cijepljenju u Hrvatskoj.

Vesna Štefančić Martić kazala je da je Hrvatska liječnička komora zaprimila nalaz inspekcije u jednoj zdravstvenoj ustanovi, vezano za cijepljenje preko reda. “Međutim, nalaz tog nadzora nije u cijelosti potpun, a s obzirom na to da kako taj nalaz ne sadrži izrijek napisan radi li se o utvrđenom propustu i o kakvom je propustu riječ, zatražili smo nadopunu kako bi u skladu sa zakonom i ovlastima uputili predmet na dalje postupanje pred nadležnim povjerenstvom”, rekla je.

Nalaz inspekcije, dodala je, prema zakonu mora sadržavati jasnu konstatciju radi li se o stručnom propustu ili povredi etičkih načela, a ovaj koji je stigao Komori to nije sadržavao. “Prema mojim informacijama Ministarstvo će napraviti sve potrebno da se osigura da se cijepljenje u Hrvatskoj obavlja u skladu sa zakonom”, istaknula je Vesna Štefančić Martić.

O trenutnoj epidemiološkoj situaciji kaže da podaci govore da je epidemija još uvijek prisuta i dastvari – s epidemiološkog stajališta – još uvijek nisu idealne. “Sam razvoj događaja govori o tome da je i dalje potrebno provoditi mjere koje će osigurati da se ide ka suzbijanju epidemije”, poručila je.

Predstavljena je i javnozdravstvena kampanja “Imaš znanje, budi primjer!”, čiji je cilj potaknuti zdravstvene djelatnike da se cijepe ako još nisu. Štefančić Martić kaže da je, prema podacima Stožera, dosad procijepljeno oko 200 tisuća osoba. “Oko četvrtina tog broja su zdravstveni radnici koji su procijepljeni. S obzirom da smo na početku javnozdravstvene kampanje proveli anketu čak 73% radnika se želi cijepiti ili se već cijepilo, ali kako to još uvijek za nas nije podatak koji bismo u idealnom smislu htjeli imati, želimo potaknuti one koji se još nisu cijepili da to učine u što skorijem vremenu”, kaže.

No, ističe, imaju informacije i da dio zdravstvenih djelatnika nije procjepljen jer im cjepivo nije ni ponuđeno. “Imamo i određeni broj zdravstvenih radnika koji su preboljeli Covid i imaju određena protutijela. Kada bi postigli vrlo visoku razinu procijepljenosti radnika bio bi jedan od uspjeha ove kampanje”, rekla je.

Komentiraj