Vesna Škare Ožbolt prepisala izborni program od Mosta? Na njezinoj stranici je odjednom došlo do bitnih preinaka

Vesna Škare Ožbolt, bivša ministrica pravosuđa u vladi Ive Sanadera, uvjerena je da može postati nova gradonačelnica Zagreba. Svoju je kandidaturu ekskluzivno najavila u Nacionalu još krajem kolovoza prošle godine. Od onda, prometnula se u kandidatkinju s ozbiljnim šansama da igra jednu od glavnih rola na svibanjskim izborima.

U međuvremenu, Vesna Škare Ožbolt objavila je svoj izborni program na stranici volimzagreb.hr, uz koji je došla i detaljna razrada svojih ideja u rubrici #rješenja. Tih rješenja je puno, podijeljena su u 12 tematskih poglavlja. “Moj program uključuje sve segmente problema koji su zastupljeni u našim životima, vratit ćemo Zagrebu ponovno stari sjaj i učiniti život kvalitetnijim”, stoji na njenoj stranici.

No, tu dolazimo do jednog problema. Mnoge rečenice, pa i cijeli odlomci #rješenja prepisani su, od riječi do riječi, iz izbornog programa Mosta i njihova tadašnjeg gradonačelničkog kandidata Marka Sladoljeva, objavljenog uoči lokalnih izbora u Zagrebu u proljeće 2017. godine, piše Jutarnji list.

“U Zagrebu je moguće postići bitno bržu promjenu postupanja s otpadom… Moguće je uspostaviti i dva, pa čak i tri reciklažna centra, ovisno o prostorno planskim uvjetima i dogovoru sa susjednim gradovima i općinama…”, objavljeno je na web-stranici Vesne Škare Ožbolt u rubrici #rješenja ispod naslova “Plan gospodarenja otpadom”.

Za usporedbu, ovo je Mostov program iz 2017. godine: “Osnovna teza: U Zagrebu je moguće postići bitno bržu promjenu postupanja s otpadom … Moguće je uspostaviti i dva, pa čak i tri reciklažna centra, ovisno o prostorno planskim uvjetima i dogovoru sa susjednim gradovima i općinama”.

Tipke CRTL, c i v radile su i u poglavlju ‘Kulture’, koje je potpuno prepisano iz Mostova programa. Na snimkama zaslona koje je objavio Jutarnji vidi se program kulture, no ako sada odete na tu stranicu, program je bitno promijenjen, kao i onaj o gospodarenju otpadom.

“Od početka kampanje naš se program nalazi na službenoj stranici www.volimzagreb.hr u PDF formatu te je svakome vidljiv i dostupan. Jedini izvor koji je korišten u izradi našeg Programa bio je Program razvojne strategije Grada Zagreba u razdoblju 2017. – 2020. godine. Sve ostale insinuacije glede vjerodostojnosti sadržaja našeg Programa ne smatramo potrebnim komentirati. Ovakve pokušaje diskreditacije smatramo nedostojnim naše pažnje”, odgovorio je za Jutarnji list Leo von Breithen Thurn, voditelj ureda Vesne Škare Ožbolt.

Iz zagrebačkog Mosta, pak, poručuju da su neugodno iznenađeni, ali da “neće raditi frku oko toga”. “To pokazuje da se na funkciju zagrebačkog gradonačelnika ne može kandidirati bez jakog tima stručnjaka iza sebe i ponosni smo da smo i 2017. imali fantastičan program koji drugi kandidati koriste kao referentnu točku”, kažu.

Komentiraj