VESNA ŠKARE OŽBOLT: ‘Plenković ima dogovor s Jelenom Pavičić Vukičević jer njegova većina u Saboru ovisi o Bandićevim žetončićima’

‘Samo ti pomaži ljevičara pa ćeš otići u bezdan!’ – samo je jedna od prijetnji koje dobiva neovisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba, bivša HDZ-ovka koja najviše, kaže, smeta HDZ-ovoj unaprijed dogovorenoj koaliciji s Bandićevom strankom, o čemu govori u intervjuu

Tko će s Tomislavom Tomaševićem, kandidatom platforme Možemo!, ući u drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba? Glavno je to pitanje prvih zagrebačkih izbora bez Milana Bandića od 2000. godine jer, prema izbornim anketama, četvero glavnih protukandidata dijeli tek statistička pogreška. Vesna Škare Ožbolt, odvjetnica, bivša ministrica pravosuđa i nekadašnja bliska suradnica predsjednika Franje Tuđmana, prema prošlotjednoj anketi Nove TV od svih kandidata dobila bi najveći postotak glasova u drugom krugu protiv Tomaševića. Ona je, pak, uvjerena da bi u drugom krugu i pobijedila jer jedina može amortizirati sve glasove od centra nadesno. Smatra i kako nije slučajno da zagrebački HDZ i njihov kandidat Davor Filipović upravo nju najviše napadaju. Platili su čak, kaže, i oglas putem Facebooka u kojem se tvrdi da će ona koalirati s “aktivističkim radikalom” Tomislavom Tomaševićem. Tvrde da se ona sada “hvata za glavu i uspaničeno se domišlja kako da se izvuče iz ponora u koji je samu sebe bacila”.

Škare Ožbolt smatra da je napadaju zato što je najveća opstrukcija interesnoj mreži HDZ-a i stranke Bandić Milan 365, da je vrh HDZ-a već postigao dogovor s kandidatkinjom Jelenom Pavičić Vukičević, kao i da i jedni i drugi koriste sredstva državnih i javnih poduzeća za svoje kampanje.

NACIONAL: Kako ste to uspjeli „upasti u ponor“, kako tvrde HDZ-ovci, i iz čega su oni zaključili da ćete koalirati s Tomaševićem?

Oni su to zaključili iz jedne moje sarkastične izjave. Kako me Filipović stalno napadao i optuživao da ću ići s Tomaševićem, ja sam odgovorila: “Da, da, svakako, u drugom krugu s Tomaševićem.” On je to prikazao kao da ću ja koalirati s Tomaševićem, a govorila sam da ću s Tomaševićem ući u drugi krug. A da vidite do kuda to ludilo ide, sada su objavili plaćeni oglas protiv mene.

NACIONAL: Što to znači, da ste vi HDZ-u veća meta i veći neprijatelj od Tomaševića? I zašto ako vas ankete stavljaju na peto mjesto?

Izgleda da jesam. A ankete nisu pouzdane jer su rađene na malom uzorku, mogućnost statističke pogreške je velika, ali zato ja dobivam najveći broj otvorenih birača, njih gotovo 30 posto. Isto tako, od svih kandidata najviše šanse protiv Tomaševića u drugom krugu imala bih ja, jer mogla bih okupiti najveći broj birača od centra nadesno.

NACIONAL: Čudi li vas što je sve dosad bilo jako malo anketa prezentiranih javnosti?

Da. Ali zato svaka stranka naručuje svoju anketu. Jedina ja od svih kandidata nisam naručila svoju anketu. Jer nemam taj novac. A svi oni su na proračunskim sredstvima. Jelena Pavičić Vukičević troši novac iz gradskog proračuna, sklapa ugovore s medijima jer, ko fol, reklamira odjele pročelnika Ivice Lovrića i Mirke Jozić, a u stvari kroz te ugovore reklamira sebe. A Filipović ima HDZ i ima HEP. Interesantno da su se billboardi i reklame HEP-a u medijima pojavili istovremeno kad i Filipovićevi.

NACIONAL: Tvrdite da se jedna od najvećih državnih kompanija izravno uključila u kampanju HDZ-ova kandidata?

Da.

NACIONAL: Postoje li tu elementi nekog kaznenog djela, treba li se u priču uključiti i USKOK?

To je, prije svega, nemoralno, a drugo, to je nezakonito trošenje proračunskih sredstava. Međutim, dok to dođe do državne revizije koja svake druge godine radi izvješće, sve će već biti zaboravljeno, a HEP će se izvući vjerojatno s nekim uvjetnim mišljenjem. I to tako ide iz godine u godinu, iz izbora u izbore.

 

HDZov kandidat za gradonačelnika je Jelena. Filipović je samo forma i alibi kandidat kakav je bio i za vrijeme Bandića. HDZ i Jelena se ne sukobljavaju. HDZ je koncentriran samo na Skupštinu’

 

NACIONAL: Je li vas predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković zvao na bilo kakav dogovor?

Ne, Plenković ima dogovor s Jelenom, nema dogovor sa mnom. Jer iz svih ovih sučeljavanja jasno je vidljivo da je Filipović alibi kandidat, da je on drugi na svojoj stranačkoj listi. Kandidat je za gradonačelnika, a ne nosi listu za Skupštinu. To je praktički znak da je njegova stranka od njega odustala, da ga ne tretira ozbiljno i da ni ne misli da bi on mogao pobijediti. Inače bi ga stavili na prvo mjesto, a ne na drugo. Međutim, oni dosta forsiraju Jelenu Pavičić Vukičević, nema sukobljavanja između HDZ-a i 365.

NACIONAL: HDZ forsira Jelenu Pavičić Vukičević? Kako?

Da, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika je Jelena. Filipović je samo forma i alibi kandidat kakav je bio i za vrijeme Bandića. HDZ i Jelena se ne sukobljavaju. HDZ je koncentriran samo na Skupštinu, a ne na svog kandidata, njega su pustili s lanca pa kako prođe, prođe…

NACIONAL: Jeste li vi čuli, formalno ili neformalno, da je netko u HDZ-u dobio naputak da glasa za Jelenu Pavičić Vukičević, a ne za HDZ-ova kandidata?

Ne.

NACIONAL: A jeste li ranije, s obzirom na to da je bila javna tajna da su HDZ-ovci glasali za Bandića, čuli da je postojao takav naputak da se za njega glasa?

Da, u drugom krugu. HDZ je uvijek davao naputak da se u drugom krugu glasa za Bandića.

NACIONAL: Imali smo informacije o sastancima emisara Andreja Plenkovića s ljudima iz tima Jelene Pavičić Vukičević. Mislite li da su oni sklopili neku vrstu pakta?

Da, mislim da su u toj priči presudna ova tri bivša zastupnika bivšeg Bandićeva kluba koja su u prošlom mandatu nazivali “žetončićima” u Saboru, a koja drže stabilnost većini, to su Bilek, Kajtazi i Lekaj.

NACIONAL: Želite reći da HDZ-ovu podršku Jeleni Pavičić Vukičević presudno uvjetuje to što Plenkovićeva većina u Saboru ovisi o njihova tri glasa?

Da, to je zadržavanje interesne sfere i zadržavanje svih pozicija u gradu. Iako je to stara, ocvala ekipa koja je već godinama na vlasti u gradu. Da ne kažem da je više HDZ-ovih starosjedioca i utemeljitelja na mojoj listi za Skupštinu nego na njihovoj. I bolje su pozicionirani.

NACIONAL: Izjavili ste da je Zagrebu potrebna jedna velika koalicija. Znači li to da biste mogli surađivati i s HDZ-ovcima koji vas sad najviše napadaju, i s Tomaševićem i s ostalima?

Bilo kakva pojedinačna koalicija s HDZ-om i s 365 ne dolazi u obzir zato što sam se ja kandidirala protiv njihove politike koju su vodili u gradu, to je bio motiv moje kandidature, jer su napravili od grada kaos. Isto tako, nikad ne bih koalirala ni s Možemo! jer je to jedna skupina „antiprotivnih“ ljudi koji svu svoju energiju troše protestno, a kreativnosti imaju vrlo malo. I to nije „my cup of tea“, kako bi rekli Englezi. Nije moje društvo. Međutim, svjesna sam da nitko neće moći vladati jer neće imati većinu. Falit će im glasova. Da bi se izbjeglo natezanje u Skupštini, jer Zagrebu je sve vrijeme ovog svijeta otišlo i vremena više nema, a da bi se izbjegla politička trgovina, politička korupcija i novi “žetončići”, najbolje je sve okupiti i reći – idemo zajedno odraditi jedan mandat, makar i samo dvije godine, da pokrenemo sve te procese, a onda svatko na svoju stranu.

‘Od svih kandidata najviše šanse protiv Tomaševića u drugom krugu imala bih ja, jer mogla bih okupiti najveći broj birača od centra nadesno’, kaže kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

NACIONAL: Zašto mislite da bi vas poslušali, taman da teoretski i pobijedite?

Ako pobijedim, prva stvar koju ću napraviti – pozvat ću na veliku koaliciju.

NACIONAL: A prva stvar koju će oni napraviti je da će vas vjerojatno pokušati rušiti u Skupštini. Odnosno, bojkotirati sve vaše odluke.

Mogu bojkotirati, ali Skupština se ne može konstituirati bez dogovora. A mislim da se nitko neće moći samostalno konstituirati. Dakle, ako im je u interesu Grad, napravit će veliku koaliciju, a ako su im fokusu samo njihovi interesi, onda će se ići na nove izbore, ali građani će to znati ocijeniti te će snositi odgovornost za to što se još ništa nije počelo raditi, od obnove do proračuna.

NACIONAL: Ako se dogodi da se Skupština ne može konstituirati, tko će tehnički obnašati vlast?

Gradonačelnik, tko god pobijedi, jer je izravno izabran. Ali ako se Skupština ne konstituira u roku šest mjeseci, mora se ići na nove izbore. A to otvara put političkoj korupciji. Tvrdim da je upravo velika koalicija brana političkoj korupciji, političkom nasilju, preglasavanju i žetončićima.

NACIONAL: Ako pobijedi Tomašević ili neki drugi kandidat, koga biste bili spremni podržati, a koga ne?

Sigurno ih ni ja ni moja lista nećemo podržati tako da budemo u koaliciji s Možemo!

NACIONAL: Zašto bi onda oni vas podržali ako vi pobijedite?

Zato što ja pozivam na veliku koaliciju, ne pozivam da se podrži mene, već da svi zajedno obnavljamo grad, a da gradonačelnik bude dio te velike koalicije. I tko god pobijedio, savjetujem mu da to napravi. U svakoj opciji sudjelovala bih u velikoj koaliciji, ali pojedinačno ne bih išla ni s kim jer su ispod razine izazova koja se traži za Grad Zagreb.

NACIONAL: Zašto mislite da ste vi iznad toga?

Zato što imam iskustva, znanja, beskrajno puno energije, čvrstine. Samo jedan primjer, kad je bio potres, drugoga dana napisala sam što sve treba napraviti da se odmah krene u obnovu. Da se treba osnovati zavod za obnovu grada od potresa, da taj zavod mora imati ključnu ulogu u strateškoj obnovi Zagreba, unutra bi bio i Ured za imovinsko-pravne poslove, za prostorno planiranje, strategiju, i Zavod za zaštitu spomenika kulture i sve odluke bi se donosile na jednom mjestu. Tako bi se obnova ubrzala, strateški bi se promišljalo, a odluke bi se donosile koordinirano. A imali smo priliku vidjeti kako se nakon potresa Skupština nije bila u stanju mjesec i pol dana ni sastati. Bandiću tada nije bilo u interesu da sazove Skupštinu jer je bio dezorijentiran. Tomašević je tek sad došao na ideju da bi trebalo napraviti ured za obnovu, ali on uopće ne razumije kakav bi to trebao biti ured. Njegovo je tumačenje da taj ured treba samo pomagati pri obnovi, pri ispunjavanju formulara. Dakle, uopće nema viziju. Ja sam već drugoga dana imala jasnu viziju. A HDZ, odnosno njihov kandidat, još nije ni u misaonoj imenici došao do mog rješenja. Kako sam došla do rješenja? Samo iskustvom. Vidjela sam kako to funkcionira u gradu, vidjela sam koji su problemi tu u centru grada, koji u podsljemenskoj zoni, koji u istočnom dijelu grada.

 

‘Moj izlazak na izbore znak je protesta, pokret otpora svemu ovome što se u gradu događa. Ne gradonačelnička fotelja, već snažan protest protiv ove klijentelističke mreže koja je zagušila grad’

 

NACIONAL: Kažete da imate iskustva. Čuli smo kako Jelena Pavičić Vukičević proziva Tomaševića da on nema nikakvog iskustva upravljanja i da bi mu posao gradonačelnika bio prvi pravi posao. Ima li ona iskustva, osim što je cijeli život bila u politici uz Bandića?

Ona je cijeli svoj radni vijek bila zamjenica gradonačelnika Bandića, držala mu štangu i nikad se ničemu nije protivila. Tu je prošla hrpa novca ispod stola, dijelili su se po prijateljskoj i kumskoj liniji, ali ona je imala više koristi pa je šutjela, nije reagirala i nije, na primjer, kao ja odletjela iz politike zbog principa, otišla u privatni sektor i krenula od nule. E, to nije napravila. Osim toga, danas uvjerava birače da je transparentna, a ne želi pokazati izvješće nadzornog inženjera za žičaru o tome je li žičara sigurna ili nije.

NACIONAL: Očekujete li da bi se tek sad mogle otvoriti neke najveće Bandićeve afere? I tko bi tu sve mogao biti obuhvaćen?

One će se sigurno otvoriti i tu će biti velikog sagledavanja istine. Samo je to sve, iskreno rečeno, licemjerno. Tko je sprječavao Državno odvjetništvo, USKOK i sudove u tome da brže rješavaju njegove predmete? Nitko. Kad se izašlo s problemom žičare u javnost? Još prošle godine. Je li USKOK išta objavio vezano uz to? Nije.

NACIONAL: Zašto?

To se i ja pitam. Očito neki utezi i balansi potežu na drugu stranu, a pretpostavljam da je to parlamentarna većina.

NACIONAL: Kako gledate događaj sa zapaljenim automobilom žene koja se žalila na buku žičare? Tko je to mogao napraviti?

Policijska istraga još nije završena. Već su počele priče da nije riječ o buci već o nekakvim obračunima, no tek ćemo vidjeti što će se sve oko toga otkriti. Ali zastrašujuća je sama činjenica da se nekome usred Zagreba pali auto.

NACIONAL: Sama Dijana Banek, koja je prijavila buku i čijem je suprugu pripadao zapaljeni automobil, povezala je ta dva događaja.

Sve je moguće. Međutim, indikativno je da je Jelena Pavičić Vukičević s Ivicom Lovrićem sjela u žičaru i mrtva-hladna izjavila da je žičara sigurna. Izvješće nadzornog inženjera kaže da žičara nije sigurna i zato je on odbio potpisati završno tehničko izvješće, da uporabna dozvola nije izdana. Za donju postaju žičare postoji nekoliko parcela, ja sam ih sve izvadila iz gruntovnice, nije uopće formirana čestica, a građevina je izgrađena. To je nemoguće i znači da nisu smjeli dobiti uporabnu dozvolu. Znači, Jelena Pavičić Vukičević svjesno obmanjuje građane.

NACIONAL: Želite reći da je Jelena Pavičić Vukičević spremna lagati i ugroziti sigurnost građana samo zato da se žičara otvori prije izbora?

Da. I ja sam je pozvala da objavi izvješće inženjera, ali nema odgovora. Samo šutnja.

NACIONAL: Rekli ste da biste se vi uplašili ako bi ta ekipa dobila vlast. Na koga ste mislili i zašto?

Mislila sam na ovu postojeću ekipu jer predstavlja nastavak dosadašnje prakse. Ja sam se kandidirala upravo zbog takvog načina vladanja. I u prvom intervjuu za Nacional, prošloga ljeta kad sam i najavila kandidaturu, rekla sam da se u Zagrebu teško diše. Moj izlazak na izbore je znak protesta, moj izlazak je pokret otpora svemu ovome što se u gradu događa. Ne gradonačelnička fotelja, ne uhljebljivanje, ne interesi. Doslovce, snažan protest protiv ove klijentelističke mreže koja je zagušila grad.

‘Pozivam na veliku koaliciju, ne pozivam da se podrži mene, već da svi zajedno obnavljamo grad, a da gradonačelnik bude dio te velike koalicije’, kaže Vesna Škare Ožbolt. PHOTO: Saša Zinaja/NFOTO

 

NACIONAL: Bi li Jelena Pavičić Vukičević bila čvršća ili slabija od Bandića?

Ona je samo vanjska figura za sve ono što se iza nje nalazi. A to je cijela interesna mreža, ljudi koji su bili dio Bandićeve strukture. Jedan Lovrić sa sudskim postupcima njezin je zamjenik, to je jasan pokazatelj da sam ja u pravu. Točka.

NACIONAL: Što fali Lovriću?

Kako što mu fali? On je sinonim svega onoga što je bio Bandić. Bio mu je šef svih kampanja, bio mu je glavni čovjek za operativu, bio je sve ono što je bio i sam Bandić.

NACIONAL: Kaže Miroslav Kutle, ne znam je li on još uvijek u HDZ-u, ali jedan je od osnivača te stranke i najpoznatiji tajkun iz 90-ih, da je Bandić zapravo projekt braće Pripuz, da su ga oni kontrolirali, da su ga čak i šamarali, ali da on nije mogao van iz te hobotnice jer je i sam od toga profitirao. Imate li vi o tome kakva saznanja?

Nemam nikakvih osobnih saznanja osim priče koju priča cijeli grad, od taksista do špice. A to je upravo ovo što ste vi sad rekli.

NACIONAL: Taksisti ipak najbolje znaju. Budući da su u pitanju ogroman novac i veliki interesi, mislite li da bi moglo biti još situacija poput ovog paljenja automobila? Bi li neki kandidati trebali biti zabrinuti za svoju sigurnost? Bojite li se vi za svoju sigurnost, je li vam netko prijetio?

Ne, uopće se ne bojim. Stalno mi netko nešto dobacuje, piše, ali ja na to ni ne reagiram. Što mi je suđeno, suđeno mi je. Bilo bi stvarno jadno kad bi u ovom gradu netko od kandidata za gradonačelnika dobivao batine, prijetnje smrću i slične stvari. Stvarno bi bilo tragično da bilo koji kandidat bude žrtva neke interesne grupacije.

NACIONAL: Koliko mi je poznato, Klisovićev kandidat za dogradonačelnika Renato Petek dobivao je ozbiljne prijetnje. Kakve ste vi konkretno prijetnje dobivali?

Dobivala sam prijetnje u vidu izbušenih guma na automobilu u zadnjih mjesec i pol dana. Isto mi se događalo i dok je bio aktualan slučaj Sanader, uvijek moje gume i auti stradaju. Ostavljaju mi ružna pisma.

NACIONAL: Jeste li to prijavili policiji?

Nisam prijavila policiji jer i kad bih prijavila policiji, nikad nitko ne bi bio kriv. Iako je moja ulica i pod nekim videonadzorom, ništa se nije pronašlo. Evo, prekjučer sam išla ponovno gume mijenjati.

NACIONAL: A što su vam pisali?

Ma to su uglavnom vrlo ružne uvrede koje su se pojačale sada posebno nakon ovog Filipovićeva napada na mene i tih ružnih ispada.

NACIONAL: Mislite li da ih je Filipović potaknuo? Jesu li ti ljudi koji vam prijete HDZ-ovci?

Sigurno ih je potaknuo. Ne znam uopće tko su ti likovi, ali očito nisu svoji. Međutim, oni te prijetnje formuliraju tako da se ne može točno ustanoviti da dolazi iz HDZ-a, ali sigurno je neka radikalna ekipa. Evo, naprimjer, jedne simpatične: „Samo ti pomaži ljevičara pa ćeš otići u bezdan…“

NACIONAL: U svom programu naveli ste da biste definitivno zatvorili Jakuševac i da biste se zalagali za izgradnju spalionice otpada po uzoru na Beč. Gdje biste smjestili tu spalionicu?

Dosta sam razgovarala sa stručnjacima koji se bave proizvodnjom zelenog i plavog vodika, dakle čiste energije, i postoje izvanredna tehnološka rješenja da se i iz tog našeg otpada proizvodi čista energija jer je to tehnologija budućnosti. Model takvih priča je da se sve radi na licu mjesta i tu nema zagađenja, jer riječ je o čistoj energiji. O samoj lokaciji neka se izjasne stručnjaci i građani. No govorimo o novim trendovima zelene i čiste Europe.

NACIONAL: U kojem roku bi se Jakuševac zatvorio i gdje bi se onda odlagalo opći komunalni otpad?

Praktički bi se reciklirao sav otpad, nove tehnologije predviđaju recikliranje apsolutno svega. Mi i sada imamo odvojeno prikupljanje otpada, ali vizura grada s tim svim kantama potpuno je nagrđena. Kamo god pogledate, vidite samo te kante. Odlagališta smeća trebaju biti u spremištima umjesto u vidljivim kantama, trebaju biti ispod površine, kao što je to u svim velikim europskim gradovima. Kako će to izgledati, stvar je tehničkog rješenja, a sve se to može financirati putem europskih fondova.

 

‘Jelena Pavičić Vukičević je cijeli radni vijek bila zamjenica gradonačelnika Bandića, držala mu štangu i nikad se ničemu nije protivila. Tu je prošla hrpa novca ispod stola, dijelili su se po kumskoj liniji’

 

NACIONAL: Imate li i vi u planu obnovu bolnice u Blatu?

Bolnica u Blatu je sramota Zagreba i države. To je sada hrpa betona i željeza koje je više problem ukloniti nego nešto napraviti. Tamo je napravljena studija za termalne izvore energije, tamo može biti i lječilišni i zdravstveni turizam, a već postoje i golf tereni. Upozoravam i na to da Novi Zagreb ukupno ima preko 300.000 stanovnika, a nema bolnicu. To je sramota ove vlasti. Dakle, bolnicu svakako treba napraviti.

NACIONAL: Kad ste spomenuli lječilište, upravo gledam predivnu razglednicu lječilišta Brestovec iz 1940. Zašto je Bandić zapravo izgradio tu stanicu žičare na Brestovcu koja je dodatno poskupila projekt? Budući da je to lječilište i zemljište pripadalo Dječjoj bolnici Srebrnjak, u kojoj se zbivalo sve ono sa smjenom ravnatelja, mislite li da je to međusobno povezano i što mislite da će se sada tamo realizirati?

Ne znam što su planirali, ali cijela ta priča je počela upravo radi nekretnina i položaja.

NACIONAL: Bi li trebalo pokrenuti novo lječilište u Brestovcu, sad bi to moglo imati dodatni potencijal zbog korone?

Mislim da bi trebalo, samo je pitanje tko bi to napravio. Smatram da Grad u svim tim situacijama treba stvoriti dobre okvire za projekte i maknuti se iz priče. Slična je situacija i s Gredeljem, i s Paromlinom, i s Pivovarom. To ne treba prodavati. Ja ništa ne bih prodavala od tih velikih kompleksa. Jedino što Grad treba prodati su sva ona zemljišta na kojima su ljudi 60-ih godina sagradili kuće. To su Kozari bok, Kozari putovi, dio Dubrave, dio Resnika, Trnje, Kupinečki Kraljevec. Ta zemljišta na kojima su ljudi na divlje sagradili kuće pa su ih 2014. legalizirali, ali ih ne mogu upisati jer je dio zemljišta u vlasništvu Grada, e ta zemljišta treba prodati. Što će to Gradu Zagrebu, to što ima ficleke u dvorištima ljudi? Ali sva ova velika, atraktivna zemljišta, poput Paromlina, to se ne prodaje, to je srebro. Na tim atraktivnim lokacijama treba omogućiti pravo građenja ili neki drugi oblik raspolaganja, ali nikako prodaju. Projekti već postoje i ne treba uopće izmišljati toplu vodu. Ali kako je sve predmet interesa, premreženih priča, ucjena i pogodbi, sa svime se kalkulira i trguje. Zašto nije izgrađen Dinamov stadion? U čemu je problem? Isključivo u interesnim zonama. Ako Grad Zagreb da pravo građenja na svom zemljištu i sagradi se stadion koji je u vlasništvu kluba, u čemu je problem, to se moglo već petsto puta napraviti.

NACIONAL: Ali Jelena Pavičić Vukičević već je raspisala natječaj.

Koja je to osnova po kojoj je ona raspisala natječaj, a da Skupština uopće nije donijela odluku o modelu i odnosu Grad-Dinamo? Pa ne raspisuje se natječaj prije no što se donese pravni okvir, a to podrazumijeva da je Skupština morala donijeti taj okvir. Nije se smio ni raspisati natječaj. Za što se raspisao taj natječaj? Za idejno rješenje? Idejno rješenje za što, kad uopće nije formirana parcela, kad se ne zna gdje će se graditi ni tko. Tko donosi te odluke? Pa valjda ne Jelena nego Skupština. Kako onda ona može raspisivati natječaj? To je čisto mazanje očiju birača pred izbore. I onda još za zamjenika uzme Otta Barića koji nudi svoje idejno rješenje. Pa što je to? Pa valjda prvo Skupština treba donijeti odluku, pa se valjda treba raspisati međunarodni natječaj. To treba biti najljepši stadion u Europi. A ne nekakav ispodprosječni projekt na kakve smo navikli od Bandića i ekipe.

NACIONAL: Što ćemo sa ‘šeikom’? I s Hipodromom?

Nema šeika u Gradu Zagrebu. Hipodrom treba izmjestiti u Brezovicu, turistički povezati s dvorcem i napraviti tamo atraktivni, turistički dio Zagreba, a na mjestu Hipodroma napraviti zelenu oazu sa sadržajima. Na mjestu Velesajma napraviti kongresni centar sa svim sadržajima koji trebaju Novom Zagrebu.

NACIONAL: Kad biste pobijedili, što biste s viškom ljudi u Poglavarstvu?

Pa davati otkaze ljudima ne možete. Napravila bih reorganizaciju i radilo bi se ozbiljno i u dvije smjene. Poglavarstvo će raditi do 10 navečer jer je puno posla. I previše.

NACIONAL: Što bi bilo s ugovorima koje Zagreb ima s tvrtkama Petra Pripuza, s obzirom na to da on ima najveću tvrtku za zbrinjavanje plastičnog otpada?

Realist sam i nemam namjeru raskidati ničije ugovore – ako su sklopljeni prema zakonu, treba ih poštovati. Prema podacima koje smo svi kandidati dobili, C.I.O.S. danas zapošljava oko 1600 ljudi i vrlo malo svojih poslova ostvaruje s Gradom. Tu bih odijelila Pripuza od C.I.O.S.-a jer, koliko sam vidjela, njega ni nema u upravljačkoj strukturi. Svi kandidati dobili su pisane informacije o poslovanju C.I.O.S. grupacije i to potpuno odudara od percepcije koja se oko nje stvara. Respekt je imati 1600 ili 1700 ljudi na platnoj listi u današnje vrijeme i uredno plaćati plaće i državi porez. Dakle, moja je namjera, a to a sada govorim načelno za sve, da svim gospodarstvenicima, postojećim i budućim, vrata gradonačelnice uvijek budu otvorena i da se njihovi problemi rješavaju. Svakog onog gospodarstvenika koji zapošljava ljude, stvara novu vrijednost u gradu, isplaćuje plaće i plaća porez, treba držati kao kap vode na dlanu.

NACIONAL: Mislite li da gradonačelnik može utjecati na investicijsku klimu?

Mora, jer gradska uprava stvara investicijsku klimu. Neki manji gradovi u tome su uspjeli, a Zagreb je kao trula jabuka. Propada iznutra jer nema te operativnosti, okretnosti, ne privlači investicije, ne stvara nove vrijednosti, nema dizalica po gradu za one prave, velike priče.

Komentiraj