Vesna Škare Ožbolt o najavi izmjene ZKP-a: “Podsjeća na neka stara režimska vremena!”

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt u petak je komentirala moguću izmjenu Zakona o kaznenom postupku, koju je najavio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Vesna Škare Ožbolt naglasila je da je pokušaja suzbijanja, ograničavanja interesa javnosti ograničavanjem informacija iz istrage bilo i krajem 1990-tih godina, ali nije uspjelo. “Kad bi politika došla u duboki ponor, problem, nasrtala je na ZKP i pokušala ograničiti taj dio, ali to nije prolazilo. Opet smo suočeni s istom stvari – tako je kad god je problem s velikim aferama”, istaknula je.

Sudac Ivan Turudić u četvrtak je rekao da se tajming izmjene ZKP-a ne može povezati s novim aferama, poput afere AP, jer je radna skupina za pronalazak rješenja osnovana još krajem prošle godine. No, bivša ministrica pravosuđa naglašava da ministar može i naknadno dodati zadatak radnoj skupini. Pojašnjava da je radna skupina formirana ranije, ali se pojavio problem: “Netko se naljuti na ovo što se pojavilo u medijima i kaže idemo radnoj skupini dati zadatak da uredi i to pitanje. To se pitanje ubacilo u radnu skupinu koja doista je prije formirana i ne bi imala veze s ovim da nije proširena priča”, rekla je.

Premijer Plenković je rekao da izmjene ZKP-a nemaju veze s novinarima i da oni neće stradati. “To je logika – nikad se nemoj naljutiti na novinara, nego na izvor. Ali kako utvrditi tko je iz kruga koji su imali pristup istrazi, kako utvrditi tko je otkrio informacije ako novinar ne želi otkriti izvor? Takvih primjera nema u zapadnom civilizacijskom krugu. Ako je netko političar, javna osoba, pjevač, kulturni djelatnik, on se dijelom odrekao privatnosti i nema tu ljutnje. Ako sam pristala biti ministar, na meti sam svima koji misle da radim krivo”, rekla je bivša ministrica za ‘Novi dan’ N1 televizije.

Dodala je da situacija gdje impuls ne dolazi od struke nego politike za izmjenu zakona, uvijek ograničava praktički slobodu govora, pisanja i informiranja. “To podsjeća na neka stara režimska vremena”, smatra Vesna Škare Ožbolt koja se prisjetila primjera osude novinara za klevetu kad je ona kao ministrica umjesto njega platila kaznu.

“Sjećam se pravomoćne osude novinara jer je jako ružno pisao o sucima, državnim odvjetnicima i tužiteljima u jednom gradu. Dobio je pravomoćnu presudu i nije htio platiti kaznu, trebao je u zatvor. Ja sam tad bila ministrica i platila sam kaznu jer nisam htjela da ide u zatvor. To me podsjeća na stara vremena da novinar zbog napisane riječi bude kažnjen i ide u zatvor i onda smo išli u reformu kaznenog djela klevete i liberalizirali smo to. No opet su se stvari vratile unazad”, poručila je.

Aleksandar Trifunović o Plenkovićevoj najavi: “Zastrašujuće je to!”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner