VESNA PUSIĆ: Salopeka su otele dvije organizacije

Tomislav Miletic/PIXSELL

“Tomislav Salopek otet je 20. srpnja, osam dana nakon toga je za njega tražen novac.

Nije bilo kontakta do 5. kolovoza kada je objavljena njegova snimka od strane Islamske države. Tada je traženo da se iz egipatskih zatvora oslobode zatočene žene islamske vjeroispovjesti. Zapravo nije bilo specifičnog zahtjeva”, rekle je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Pusić kaže da su u otmici bile dvije organizacije. Prva je tražila novac, a druga je bila Islamska država pokrajina Sinaj.

“Može se zaključiti da ga je jedna skupina otela, a da je druga objavila video snimku”, rekla je Pusić dodajući da Hrvatska i dalje nema potvrdu da se na snimci nalazi Salopek. Potraga i dalje traje, a intezitet je i dalje isti.

“U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni da je osoba na fotografiji Tomislav Salopek”, naglasila je Pusić.

 

  • Pusić je dodala kako je Hrvatska imala veliku pomoć egipatskih vlasti, koje su od početka vrlo aktivno uključene u potragu za Salopekom.

 

Potpredsjednica Vlade kaže da će se Salopeka tražiti sve dok bude i malo nade da je hrvatski državljanin živ, no svjesna je mogućnosti kako možda nikada neće imati potpunu potvrdu o sudbini Tomislava Salopeka.

“Svi su potencijalno na meti terorista i zato je bitno se tome suprostaviti. Mi ne možemo biti na čelu te bitke, ali nećemo se skrivati ispod stola. Mi jesmo dio te koalicije. Protiv takvog globalnog terorizma moramo se boriti”, rekla je Pusić dodajući da se ne možemo nadati da će teroristi udariti nekog drugog, a ne nas.

“To ne ide. Što se više skrivate, to ste ugroženiji”, rekla je Pusić.

Pusić je dodala kako je Hrvatska imala veliku pomoć egipatskih vlasti, koje su od početka vrlo aktivno uključene u potragu za Salopekom.

“Egipatske službe i danas rade istim intezitetom kao što rade i naše službe”, naglasila je Pusić dodajući da je bila bitna i pomoć Francuske. Isto tako i Islamska zajednica u Hrvatskoj također se aktivno uključila u pokušaje i napore oko spašavanja Tomislava Salopeka, a upravo su se oni obratili za pomoć egipatskom muftiji.

Odgovarajući na novinarska pitanja Pusić nije htjela davati detalje o novčanom iznosu koji je tražen za Salopeka, naglasivši kako je ta ponuda odjednom nestala. Novac je spomenut samo jednom i više ga nitko nije spominjao, rekla je Pusić.

Pusić je naglasila da se suosjeća s obitelji Tomislava Salopeka koja je iznimno hrabra.

Komentiraj