Patrik Macek/PIXSELL

VESNA PUSIĆ “Karadžić je dobio zasluženu kaznu”

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić izjavila je u četvrtak kako je Radovan Karadžić, danas osuđen na 40 godina zatvora, dobio zasluženu kaznu. “Ona je u prvom redu važna zbog žrtava, ali je i važna poruka svima koji pomišljaju na ratove i njihovo oživljavanje”, poručila je Pusić.

“Iako ukupni rat u Bosni i Hercegovini nikada nije proglašen službeno genocidom, zločin u Srebrenici je okarakteriziran kao genocid. Dobio je 40 godina zatvora što je u njegovom slučaju više nego doživotno, s obzirom na to da ima 70 godina. Mnogi će reći da je kazna stigla prekasno, no pokazalo se da zločini koji su počinjeni u BiH ne mogu proći nekažnjeno, posebno u ovo vrijeme, kada sa svih strana nadiru razne vrste povijesnog revizionizma, da se u nekim stvarima ipak pogleda istini u oči i da se kaže, pa makar 20 godina kasnije, oni koji su radili zločine, dobili su zasluženu kaznu”, dodala je Pusić.

Predsjednica HNS-a istaknula je kako Haaški tribunal nije mogao, niti će uijedan tribunal moći, doseći sve ljude odgovorne za zločine u tom i sličnim ratovima. “Ali, ovih 200 ljudi među kojima je i Radovan Karadžić, koji su osuđeni u Haagu, simboličan je pokušaj međunarodne zajednice, prvi puta nakon 2. svjetskog rata, da se suprotstavi ratnim zločinima”, kaže Pusić.

Komentiraj