Marko Prpic/PIXSELL

VESNA PUSIĆ: ‘Izjava predsjednice vezana uz kupnju zgrade u Bruxellesu je neistinita’

Vesna Pusić reagirala je na izjavu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako je jedna od stvari koju bi DORH morao istražiti i kupnja zgrade u Bruxellesu, koju je obavilo ministarstvo Vesne Pusić.

“Insinuacije koje su objavljene u Večernjem listu kao izjava Predsjednice Republike KGK, vezane uz kupnju zgrade za hrvatsku misiju pri EU u Bruxellesu, su neistinite. U toj izjavi predsjednica sugerira kako je bilo nepravilnosti pri kupnji navedene zgrade, koje DORH mora prioritetno ispitati.

Pregovori oko te zgrade u Bruxellesu započeti su mnogo prije mandata vlade u kojoj sam je bila MVEP. U mom mandatu uspjeli smo kupiti tu zgradu za nekoliko milijuna eura manje od originalne cijene o kojoj se prvotno pregovaralo. Kao članica EU Hrvatska ima potrebu za zgradom Misije koju prije članstva nije imala.

Iz tog razloga su započeti pregovori o kupnji više godina prije članstva, a uspješno su okončani upravo kad se potreba za njom pretvorila u nužnost. Sve procedure su objavljene lege artis. Prilagodba zgrade je bila potrebna, kao u ostalom i prilagodba bilo koje druge zgrade koja se može kupiti, obzirom da je uvijek potrebno organizirati prostor, razdvojiti uredske prostorije i privesti je specifičnoj svrsi Misije RH pri EU. Taj posao se odvija izuzetno sporo, što je bio problem i u mom mandatu kad sam opetovano inzistirala da se posao ubrza pa i delegirala dodatne službenike da rade na tom poslu kako bi se cijeli proces ubrzao.

Insinuirati kako se tu radilo o kriminalu ima isključivu svrhu plasirati laž u javnost”, stoji u objavi na Facebook profilu Vesne Pusić.

Komentiraj