Verbum objavio knjigu “Posljednji razgovori” pape emeritusa Benedikta XVI

EPA/GIORGIO ONORATI

Knjigu “Posljednji razgovori”, u kojoj papa emeritus Benedikt XVI u povjerljivom razgovoru s novinarom i dugogodišnjim  sugovornikom Peterom Seewaldom, radi bilancu svojeg pontifikata i svojeg života, objavila je splitska nakladna kuća “Verbum”.

To je prvi put u povijesti da jedan Papa govori o bilanci svojeg pontifikata i svojem životu.

Kako su reklu u “Verbumu”, papa emeritus Benedikt XVI govori o poteškoćama, osjećajima i teškim trenucima koji su prethodili njegovu odreknuću od papinske službe te s iznimnom iskrenošću odgovara na pitanja o svojem javnom i privatnom životu. Primjerice, govori o uspješnoj teološkoj karijeri, prijateljstvu s papom Ivanom Pavlom II, sudjelovanju na Vatikanskomu saboru i o izboru za papu, o nastojanjima da počisti “prljavštinu u Crkvi”, o svojemu nasljedniku papi Franji i odnosu s njime itd.

Papa Benedikt progovara i o pitanjima koja zanimaju sve ljude, primjerice o tome što je vjera, gdje se ustvari nalazi Bog, kako moliti, boji li se vlastite smrti i kako se na nju priprema.

Glavni urednik Verbuma Petar Balta je istaknuo kako je najveća vrijednost ove knjige u mudrosti.

“U svijetu u kojem smo izloženi velikoj količini informacija, koje više ne možemo razaznati, nedostaje mudrosti koja će odgovoriti na neka od najvažnijih pitanja u životu, pa i pitanja o samom smislu života. Ova knjiga upravo je knjiga razgovora mudroga čovjeka, pape Benedikta XVI. s novinarom Peterom Seewaldom koja potiče na suočavanje sa smislom života i vlastitom vjerom,” rekao je Balta.

Ono što osobito privlači u knjizi, istaknuo je Balta, je poniznost Benedikta XVI, čovjeka koji je u ljudskim očima, kao papa, imao najveću ulogu i autoritet, a koji se s poniznošću osvrće na čitav život, pa i službu pape.

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu Mladen Parlov je naglasio da u knjizi dolazi do izražaja da je Benedikt XVI jedan od najvećih teologa našeg vremena.

“Knjiga daje uvid u dušu čovjeka čije odrastanje u vjeri možemo pratiti kroz sav njegov rad, a stalnom ostaje ona vjera koju je primio od roditelja i koju cijeli život nastoji razumski približiti ljudima, o čemu svjedoči njegova bogata duhovna ostavština teoloških djela među kojima je i knjiga  ‘Posljednji razgovori’  iz koje itekako isijava kako je Benedikt XVI čovjek vjere i razuma”, rekao je Parlov.

Po njegovim riječima, do izražaja dolazi i novinarska profesionalnost Petera Seewalda, koji je s papom Benediktom XVI vodio četiri razgovora objavljena u četiri knjige-intevjua među kojima je upravo objavljena knjiga “Posljednji razgovori” u kojoj se, kako je rekao Parlov,  pokazuje Seewaldova iznimna pripremljenost i upućenost u ono što je predmetom razgovora.

Ravnatelj nakladne kuće Verbum Miro Radalj je istaknuo kako je toj nakladnoj kući ukazana velika čast što joj je povjereno objavljivanje knjige “Posljednji razgovori” na hrvatskom jeziku, istodobno s pet odabranih nakladnika na svjetskim jezicima. Najavio je kako će zajedničko predstavljanje te knjige biti održano u studenom ove godine u Vatikanu.

Komentiraj