VERAN MATIĆ: “Nestale treba tražiti zajednički tim Srbije i Hrvatske”

Mora postojati zajednički tim Srbije i Hrvatske koji će tragati za nestalima, izjavio je za N1 posebni izaslanik predsjednika Srbije za potragu za nestalima Veran Matić.

Veran Matić nezavisni je novinar, utemeljitelj antiratnog Radija B92 u Beogradu i humanitarni aktivist. U utorak je na komemoraciji u Gruborima predstavljao srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, čiji je i posebni izaslanik za traženje nestalih tijekom rata u Hrvatskoj. S hrvatske strane, bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović svojim je izaslanikom imenovala gradonačelnika Osijeka Ivicu Vrkića.

U intervjuu za N1, Matić je danas kazao kako je “teško za nestalima tragati razdvojeno”.

“Mora postojati zajednički tim koji će tragati. Mislim da tu još ima prostora za unapređenje. Mora se resetirati dosadašnji način. Važno je da postoji politička stabilnost u odnosima dvije zemlje. Najčešće se ova tema politizira, a to nanosi veliku štetu obiteljima nestalih i cijelom procesu”, kazao je Matić.

Komentirao je svoj boravak u Gruborima i kninskoj krajini, gdje je vidio “mnogo praznih kuća”. “Razmišljao sam: ‘Pa tko bi se tamo vratio, stekao je svoj život negdje.’. Međutim, kad dođete u ta mjesta, vidite crkvu, groblja, onda vam je jasno da je ovo sve izuzetno važno i poslije 25 godina”.

Pohvalio je pomirbeni proces koji je pokrenula hrvatska Vlada, a vidi ga kao dio “šire politike u Hrvatskoj, koja je dogovorena kao koalicija HDZ i SDSS.

“Plenkovićeva vlada je izborom manjina kao koalicijskog partnera izabrala budućnost, odnosno otklon od radikalno desne politike. Može se reći da je Hrvatska sada stabilnija s tako malom većinom u Saboru, nego kada bi imala veću s Domovinskim pokretom. To što je učinio Plenković hrabro je i na duge staze”, ocijenio je Veran Matić.

Komentiraj