VENUS: “Uz epidemiološke mjere, školarci trebaju u školu”

Ravnatelj Hrvatskog epidemiološkog društva (HED) Miroslav Venus kazao je za dnevnik.hr da školarci trebaju najesen u školu, uz uvjet da se u školama provode epidemiološke mjere.

“Školarci bi pod određenim uvjetima svakako trebali ići u školu, a ti su usvjeti da se primjenjuju sve epidemiološke mjere, distanca, mjerenje temperature, sjedenje po jedan učenik u klupi, održavanje higijene ruku i slično. Pod tim uvjetima, mislim da bi oni trebali ići u školu”, kazao je.

Kod studenata je bolji “hibridni sustav”, jer nije nužno da budu na svim predavanjima, već se ona mogu odraditi online.

Na pitanje kakva nas jesen čeka, Venus je odgovorio: “Svi predviđaju da će biti lošije nego sada. Više ćemo boraviti u zatvorenim prostorima, a grijanje isušuje sluznicu, što olakšava prodor virusu. Ako se ne budemo ozbiljno prihvatili posla i zaista se svi odgovorno ponašali, svatko počevši od sebe, onda nas čeka burna jesen”.

Venus je kazao i da su epidemiolozi opterećeni pozivima pacijenata kojima ne mogu pomoći, jer epidemiolozi nisu klinički liječnici.
HED se obratio Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Nacionalnom stožeru civilne zaštite te zatražio da se iz javnosti uklone izravni brojevi epidemiologa. “Doslovno smo bombardirani danonoćnim pozivima, koji nas preopterećuju. Već šest mjeseci neprekidno radimo. Smatramo da bi trebalo ukloniti te brojeve i reaktivirati broj 113”, kazao je Venus.

Komentiraj