Venezuelsko ‘povjerenstvo za istinu’ koje vode socijalisti će istraživati oporbu

EPA/NATHALIE SAYAGO

Oporbene kandidate koji će se natjecati na venezuelskim izborima bit će istraženi kako bi se osiguralo da nijedan nije sudjelovao u nasilnim političkim prosvjedima ove godine, rekla je u srijedu čelnica novog provladinog povjerenstva za istinu.

Ovo tijelo je ranije u srijedu uspostavila ustavotvorna skupština izabrana prošli mjesec po nalogu socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura. Kritičari vlade kažu da je skupština zamišljena kako bi onemogućila oporbu i ojačala sve slabiju potporu vladajućoj stranci uoči listopadskih izbora.

Pred skupštinom je isto tako i zakon koji će kazniti svakoga tko izrazi “mržnju ili netrpeljivost” sa do 25 godina zatvora. Oporba strahuje kako će taj zakon biti upotrijebljen da ušutka kritiku vlade koja, prema lokalnoj skupini za zaštitu ljudskih prava Penal Forum, već sada drži 675 političkih zatvorenika.

“Tko god ide na ulice da bi izrazio netrpeljivost i mržnju bit će uhićen i izveden pred sud i kažnjen s 15, 20, 25 godina zatvora”, rekao je Maduro prošli tjedan.

Više od 120 ljudi je ubijeno u protekla četiri mjeseca prosvjeda protiv toga kako predsjednik upravlja gospodarstvom pritisnutim troznamenkastom inflacijom i teškim nestašicama hrane.

Maduru vjerna Delcy Rodriguez je imenovana za čelnicu povjerenstva za istinu povrh toga što je predsjednica skupštine.

Ona je rekla skupštini kako će zatražiti od izbornog tijela CNE informacije o kandidatima koji se natječu u listopadu “kako bi se utvrdilo da li je neki od njih sudjelovao u incidentima i nasilju” ističući da će to imati “pročišćujući učinak” na Venezuelu.

“Vidjeli smo tweetove, poruke na društvenim mrežama i fotografije oporbenih čelnika odgovornih za sazivanje i organiziranje nasilnih događaja u Venezueli”, rekla je Rodriguez povjerenstvu u srijedu.

“Zatvori bilo koga, zbog skoro bilo čega”

Maduro brani formiranje svemoćne skupštine kao jedinu nadu zemlje za mir i napredak.

“Pitanje je je li ovo mir koji on želi: stvaranje zakona koji njemu i njegovom poslušnom vrhovnom sudu daje pravosudne ovlasti da zatvore disidente na 25 godina”, rekla je Tamara Taraciuk, glavni istraživač u Venezueli za Human Rights Watch u srijedu u telefonskom intervjuu.

“Prijedlog uključuje nevjerojatno neodređen jezik koji će im omogućiti da strpaju u zatvor bilo koga zbog skoro bilo čega”, dodala je.

Oporba, koja je dobila kontrolu nad kongresom 2015. da bi zatim sve njezine odluke poništio Maduru vjerni Vrhovni sud, bojkotirala je izbore za skupštinu krajem srpnja.

Na svojoj prvoj sjednici nakon što je izabrana 30. srpnja skupština je smijenila glavnu državnu odvjetnicu Luisu Ortega i na njezino mjesto imenovala Madurova lojalista.

Međunarodno povjerenstvo pravnika iz Ženeve reklo je u svojem izvješću u srijedu da smjena Ortege “uklanja jednu od zadnjih preostalih institucionalnih kontrola izvršne vlasti”.

Novi glavni državni odvjetnik Madurov bivši pravobranitelj za ljudska prava Tarek Saab je u srijedu iznio optužbe za korupciju protiv Ortege i njezina muža German Ferrera.

Oni kao i članovi Ortegina bivšeg osoblja su optuženi da su vodili “iznuđivačku bandu” i usmjeravali dobit na račun na Bahamima, rekao je novi glavni državni odvjetnik.

“Sebin (obavještajna služba) upravo pretresa moju kuću kao dio vladine osvete zbog naše borbe protiv totalitarizma u Venezueli”, rekla je Ortega na Twitteru.

Komentiraj