EPA/MIRAFLORES PRESS

Venezuelski predsjednik zaprijetio zauzimanjem tvornica i zatvaranjem vlasnika

Venezuelski predsjednik Nicolas Maduro upozorio je u subotu kasno navečer da će vlasti zatvoriti svaku tvornicu koja prestane s proizvodnjom, a njezine vlasnike smjestiti u zatvor.

Ranije u subotu na ulice su izišli provladini i protuvladini prosvjednici, u trenutku dok zemlju potresa snažna gospodarska kriza izazvana padom cijena nafte na svjetskim tržištima. U zemlji su od sredine siječnja na snazi mjere ograničenja za prodaju hrane i drugih potrepština.

Oporba je prikupila 1,8 milijuna potpisa na peticiju koja traži referendum o njegovu opozivu, no izborne su vlasti odbile verificirati peticiju, što bi trebao biti sljedeći korak u predviđenoj proceduri.

Provladini prosvjednici okupili su se na Trgu Diego Ibarra, gdje im se obratio i sam predsjednik. On je ustvrdio da primjedbe tvorničkih menadžera da im nedostaje strane valute za nabavku sirovina predstavljaju “žalopojke”, dok je njihove prijetnje zatvaranjem tvornica nazvao objavom “gospodarskog rata”.

Svaku tvornicu koja prestane s radom “okupirat će narod”, kazao je Maduro u govoru koji je prenosila televizija. Također je istaknuo da će narod preuzeti sve tvornice “koje je paralizirala buržoazija” te da svakog onog tko ne želi raditi treba pustiti da ode.

Maduro je osudio komentare kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea, koji je u petak pozvao na međunarodnu vojnu intervenciju kako bi se zaštitila oporba u Venezueli. “Uribe mrzi Venezuelu”, kazao je Maduro dodavši da je u subotu naložio vojne vježbe kako bi zemlja bila spremna za bilo kakav scenarij.

Venezuelski predsjednik u petak je za 60 dana produljio izvanredne mjere u ovoj gospodarski posrnuloj južnoameričkoj državi. Vlada želi izbjeći da parlament, u kojemu je oporba u većini, poduzme mjere i smanji socijalna davanja zbog naglog pada prihoda od izvoza nafte.

U zemlji zbog krize nedostaje hrane i medicinskih potrepština, često nema struje, učestale su pljačke i stanovništvo je suočeno s galopirajućom inflacijom.

Ova naftom bogata zemlja suočena je s ekonomskom propašću zbog pada cijena nafte na svjetskim tržištima. Dugove jedva može vraćati, a uvedena su i ograničenja u distribuciji struje stanovništvu.

Maduro, kojega venezuelska oporba želi svrgnuti s vlasti, tvrdi da su cijene nafte na svjetskim tržištima pale zbog zavjere zemalja OPEC-a i SAD-a koji žele njegov odlazak s vlasti.

Prema američkim procjenama porastao je rizik od gospodarskog i političkog kolapsa zemlje i mogućnost da Maduro ne dovrši mandat.

Komentiraj