EPA/CRISTIAN HERNANDEZ

Venezuelska opozicija tvrdi da je tijekom referenduma ubijeno dvoje ljudi

Naoružane skupine koje žele spriječiti glasanje u predgrađu Caracasa u nedjelju su navodno ubile dvije, a ozlijedile pet osoba tijekom neformalnog referenduma koji je opozicije organizirala protiv predsjednika Nicolasa Madura, objavila je oporba.

Carlos Ocariz je u ime oporbene koalicije Demokratska unija istaknuo da su se “paravojni” napadači pojavili tijekom poslijepodneva u četvrti Catia u Caracasu u kojoj se na oporbenom događaju okupilo tisuće ljudi.

“Navodno ima dvoje mrtvih”, otkrio je Ocariz novinarima.

Građani Venezuele u nedjelju su glasovali na simboličnom referendumu koji je organizirala oporba o planu predsjednika Nicolasa Madura da izmijeni ustav, nakon što već tri mjeseca traju nasilni prosvjedi u zemlji.

Predstavljen kao čin “građanskog neposluha”, taj referendum koji se održava bez dopuštenja vlasti, ima za cilj, kako kaže oporba, pokazati do koje mjere se stanovništvo protivi budućoj Konstitutivnoj skupštini.

Po institutu za istraživanje javnog mišljenja Datanalisis, gotovo 70 posto građana Venezuele protivi se tom tijelu, a 80 posto osuđuje Madurovo upravljanje zemljom koja je djelomično paralizirana i traumatizirana tri i pol mjesečnim prosvjedima u kojima je poginulo 95 ljudi.

Konstitutivna skupština koju želi Maduro, a čijih se 545 članova bira 30. srpnja, ima za cilj izmijeniti ustav kako bi osigurala, po njemu, političku i ekonomsku stabilnost Venezuele.

Madurovi protivnici odbacuju taj projekt koji tumače kao Madurov pokušaj da se zaobiđe Nacionalna skupština u kojoj je oporba u većini od 2016.

Komentiraj