EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Venezuelska oporba bojkotira ‘prevarantske’ predsjedničke izbore

Venezuelska oporba je u srijedu rekla kako ne može sudjelovati u “prevarantskim, nelegitimnim” predsjedničkim izborima 22. travnja zbog nepoštenih uvjeta koje je stvorila vlada socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

“Ne računajte na Demokratsko jedinstvo ni na narod da će potvrditi ono što je do sada bio tek lažan i nezakonit privid predsjedničkih izbora”, navodi u priopćenju MUD, oporbene koalicije Okruglog stola demokratskog jedinstva.

Među glavnim zahtjevima protivnika vlade su nazočnost međunarodnih neovisnih promatrača, održavanje izbora u drugom dijelu 2018., imenovanje  Državnog izbornog vijeća, glasanje Venezuelaca izvan zemlje i jednaki pristup medijima, navodi se u tekstu.

MUD ostavlja vrata otvorenim za sudjelovanje ukoliko predsjednički tabor prihvati uvjete.

Dvojici najjačih oporbenih protivnika Madura već je zabranjena kandidatura. Leopoldo Lopez je u kućnom pritvoru, a Henriqueu Caprilesu je zabranjeno obnašanje dužnosti zbog optužbi za zloporabe dok je bio guverner savezne države.

Nadalje, provladino nacionalno izborno povjerenstvo već je zabranilo koaliciju Demokratskog jedinstva uz neke od njezinih glavnih stranaka da se natječu pod njihovim stranačkim imenima.

Maduro, izabran 2013., suočen je s golemom stopom nepopularnosti od 75 posto nakon gospodarskog kraha te naftom bogate zemlje, koju pogađaju teške nestašice lijekova i namirnica, kao i super inflacija.

Najavom predsjedničkih izbora, koji su početno bili predviđeni za prosinac, Maduro je uspio destabilizirati već slabu i podijeljenu oporbu i analitičari drže da bi lako mogao osvojiti drugi mandat do 2025.

Dio međunarodne zajednice, posebice Europska unija i Kolumbija, upozoravaju da neće priznati rezultate tih izbora, koje Washington ocjenjuje “ni slobodnima, ni poštenima”.

Komentiraj